Nie było mnie tu przeszło pół roku, ale wróciłam! Ostatnio praca zawodowa wysunęła się na pierwszy plan i blog musiał poczekać w kolejce ;) Wracam do Was z nowym przepisem, który powstał na specjalne życzenie mojej koleżanki z pracy, Marysi (buziaki ;*). Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji w odsłonie jak poniżej idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu, surówka do kebaba, czy też hot-dogów. Zachęcam do wypróbowania przepisu na surówkę z czerwonej kapusty na słodko-kwaśno.
Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji:
- pół główki kapusty czerwonej (u mnie po poszatkowaniu około 500 g)
- 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
- 125 ml oleju (pół szklanki; u mnie rzepakowy)
- 4 łyżki cukru lub więcej do smaku
- 2-3 łyżki octu (u mnie spirytusowy 10%) lub ewentualnie więcej do smaku
- pół łyżki soli kuchennej + odrobina na koniec do smaku

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do kebaba, hot-dogów, tortilli itd:
- Z czerwonej kapusty ściągnąć wierzchnie, brzydkie liście. Przekroić ją na pół, wyciąć twardy środek (głąb), a resztę drobno poszatkować, najlepiej na mandolinie.
- Wrzucić poszatkowaną kapustę do miski i ugnieść rękoma, by nieco zmiękła (można też pouderzać w nią pięściami, by puściła soki).
- Do jednego dużego kubka (lub miarki, garnuszka) wlać wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz ocet, wymieszać. Dodać cukier oraz sól, ponownie wymieszać. Posmakować zalewę, czy jest odpowiednio słodko-kwaśna – jeśli tak, to tak przygotowaną zalewą zalać poszatkowaną kapustę i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by się przegryzła. Co ok. 30-60 minut przemieszać kapustę, by równomiernie przeszła zalewą.
- Po około 2 godzinach posmakować kapustę, czy jest odpowiednia w smaku – na tym etapie można jeszcze dorzucić więcej soli, cukru lub octu w zależności od naszych upodobań smakowych i odstawić ponownie surówkę na godzinę do lodówki, by wzmocniła swój smak.
- Gdy już te pełne 3 godziny miną, odsączyć kapustę z zalewy i wykorzystać jako dodatek do obiadu, kebabów, hot-dogów, czy tortilli. Można także kapustę wraz z zalewą przełożyć do słoików i przechowywać w ten sposób w lodówce nawet do 7-10 dni. Smacznego!
Zobacz również przepis na: bułki do kebaba. Gorąco polecam ten przepis! ;)
