surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji
Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Porcje : 6 porcji

Nie było mnie tu przeszło pół roku, ale wróciłam! Ostatnio praca zawodowa wysunęła się na pierwszy plan i blog musiał poczekać w kolejce ;) Wracam do Was z nowym przepisem, który powstał na specjalne życzenie mojej koleżanki z pracy, Marysi (buziaki ;*). Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji w odsłonie jak poniżej idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu, surówka do kebaba, czy też hot-dogów. Zachęcam do wypróbowania przepisu na surówkę z czerwonej kapusty na słodko-kwaśno.

Surówka z czerwonej kapusty jak w restauracji:

  • pół główki kapusty czerwonej (u mnie po poszatkowaniu około 500 g)
  • 250 ml wody gazowanej (1 szklanka)
  • 125 ml oleju (pół szklanki; u mnie rzepakowy)
  • 4 łyżki cukru lub więcej do smaku
  • 2-3 łyżki octu (u mnie spirytusowy 10%) lub ewentualnie więcej do smaku
  • pół łyżki soli kuchennej + odrobina na koniec do smaku
surówka z czerwonej kapusty do kebaba

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty do kebaba, hot-dogów, tortilli itd:

  1. Z czerwonej kapusty ściągnąć wierzchnie, brzydkie liście. Przekroić ją na pół, wyciąć twardy środek (głąb), a resztę drobno poszatkować, najlepiej na mandolinie.
  2. Wrzucić poszatkowaną kapustę do miski i ugnieść rękoma, by nieco zmiękła (można też pouderzać w nią pięściami, by puściła soki).
  3. Do jednego dużego kubka (lub miarki, garnuszka) wlać wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz ocet, wymieszać. Dodać cukier oraz sól, ponownie wymieszać. Posmakować zalewę, czy jest odpowiednio słodko-kwaśna – jeśli tak, to tak przygotowaną zalewą zalać poszatkowaną kapustę i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, by się przegryzła. Co ok. 30-60 minut przemieszać kapustę, by równomiernie przeszła zalewą.
  4. Po około 2 godzinach posmakować kapustę, czy jest odpowiednia w smaku – na tym etapie można jeszcze dorzucić więcej soli, cukru lub octu w zależności od naszych upodobań smakowych i odstawić ponownie surówkę na godzinę do lodówki, by wzmocniła swój smak.
  5. Gdy już te pełne 3 godziny miną, odsączyć kapustę z zalewy i wykorzystać jako dodatek do obiadu, kebabów, hot-dogów, czy tortilli. Można także kapustę wraz z zalewą przełożyć do słoików i przechowywać w ten sposób w lodówce nawet do 7-10 dni. Smacznego!

Zobacz również przepis na: bułki do kebaba. Gorąco polecam ten przepis! ;)

surówka z czerwonej kapusty jak u chińczyka
5 / 5 ( 3 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here