Surówka z czerwonej kapusty to idealna surówka do obiadu. Świetnie pasuje do kotletów mielonych, pieczonego schabu, czy też smażonych kotlecików w panierce. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Surówka z czerwonej kapusty przepis
Surówka z czerwonej kapusty surowej to u mnie częsty dodatek do obiadu. Ważne jest, by kapusta była odpowiednio drobno poszatkowana, dlatego warto posiłkować się mandoliną z ustawnym ostrzem lub zetrzeć kapustę na tarce o małych oczkach. Zbyt grubo poszatkowana kapusta nie zmięknie idealnie przez co surówka może wyjść mniej apetyczna. Moja poniższa wersja to surówka z czerwonej kapusty z majonezem, czyli nieco inna niż tradycyjna czerwona kapusta do kebaba, która głównie jest robiona poprzez marynowanie w occie.
Surówka z czerwonej kapusty – Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty – ok. 860 g
- 1 płaska łyżeczka soli + na koniec jeszcze szczypta do smaku
- 1 mała cebulka – ok. 30 g
- 4 czubate łyżki majonezu (u mnie majonez dość intensywny w smaku, więc do surówki nie daję przez to zbyt wiele octu)
- 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej łagodnej
- 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% lub sok z cytryny do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 1 czubata łyżeczka cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty:
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych brzydkich liści. Resztę drobno poszatkować (tylko liście, bez twardych części). Ja robię to na mandolinie o ostrzu ustawionym na 1 mm grubości. Należy pamiętać, że im drobniej poszatkowana kapusta tym lepiej, więc można ją też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Po usunięciu wierzchnich liści i twardych części zostało mi ok. 460 g poszatkowanej kapusty. Jeśli kapusta byłaby nadal nieco twardawa, to można sparzyć ją wrzątkiem (zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut, po czym zlać wodę, osuszyć kapustę na sitku i ponownie posolić ją do smaku).
- Kolejno do posiekanej kapusty dodać 1 płaską łyżeczkę soli, chwilę pognieść kapustę w dłoniach, a następnie odstawić miskę z posoloną kapustą na około 30 minut, by zmiękła.
- Cebulę obrać, a następnie drobno posiekać w kosteczkę lub zetrzeć na tarce. Dodać do miękkiej kapusty.
- Następnie dodać resztę składników, tj. ocet, majonez, musztardę, świeżo mielony czarny pieprz, cukier oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie solą do smaku. Przykryć surówkę w miseczce i wstawić do lodówki na minimum godzinę, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!

Ja szatkuje kapustę. Wrzucam do wrzątku na 1-2 min. Odsączam wodę dodaję kwasek cytrynowy ( pół małej łyżeczki) i mieszam. Gdy kapusta wystygnie dodaję drobno pokrojoną cebulę i jabłko starte na dużych oczkach. Można dodać trochę cukru. Po wymieszaniu dodaję olej ( kujawski) około 2 łyczek. Przekladam do słoika i do lodówki. Najlepsza jest na następny dzień. Smacznego
Super surowka,szybka i mnie bardzo odpowiada.Bez udziwnien taka najlepsza.Pozdrawiam.