Surówka z młodej kapusty i pomidora – pyszna, lekka, wiosenna – idealna surówka do grilla i do obiadu. Pasuje zarówno do mięs z grilla, smażonych kotletów i ryb, a także do mięs duszonych.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty i pomidorów
Do wykonania surówki z młodej kapusty i pomidorów najlepiej użyć słodkich, dojrzałych sztuk. Idealnie sprawdzą się tutaj dojrzałe słodkie pomidory malinowe. Dzięki ich naturalnej słodyczy surówki już nie trzeba doprawiać cukrem.
Oliwę można zastąpić olejem roślinnym, np. rzepakowym, zaś zamiast cytryny można użyć octu winnego, ale mi bardziej odpowiada smak soku z cytryny, wydaje się być bardziej delikatny i pasujący do młodej kapusty.
Surówka z młodej kapusty i pomidorów idealnie pasuje do dań grilla, gdyż jest lekka i super równoważy ciężkie potrawy. Śmiało można ją także serwować jako dodatek do obiadu.
Surówka z młodej kapusty i pomidora – Składniki:
- 1/3 główki średniej kapusty – ok. 350-400 g;
- około pół łyżeczki soli
- 2 pomidory malinowe (koniecznie dojrzałe i słodkie) o wadze około 350 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy lub oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na surówkę z młodej kapusty i pomidorów:
- Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odkroić 1/3 główki. Odciąć głąb, a liście kapusty drobno poszatkować. Wrzucić poszatkowaną kapustę do miski, dodać pół łyżeczki soli, przemieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie pościskać kapustę trochę dłońmi, a nadmiar soków zlać.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę (u mnie o boku mniejszym niż 1 cm) i wraz z sokami wrzucić do miski z kapustą. Dodać do smaku 1 łyżkę oliwy (lub oleju rzepakowego) oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, wymieszać. Ostawić sałatkę na 20 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Po więcej inspiracji zapraszam tutaj: młoda kapusta – przepisy