surówka do grilla z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy

Surówka z młodej kapusty, marchewki i kukurydzy – to pyszna i kolorowa propozycja na surówkę do obiadu lub do grilla. Super smakuje i pięknie się prezentuje.


Surówka z młodej kapusty i marchewki – Składniki:

  • pół dużej główki młodej kapusty – ok. 700 g
  • 3/4 łyżeczki soli (lub ciut więcej do smaku)
  • 2 średnie młode marchewki – ok. 140 g
  • 6 dużych rzodkiewek – ok. 150 g
  • 1 średni pęczek koperku -ok. 15 g
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej – ok. 80 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

surówka z młodej kapusty na grilla

Przepis na surówkę z młodej kapusty i kukurydzy:

  1. Dużą, młodą kapustę przekroić na pół. Następnie pozbawić ją brzydkich zewnętrznych ciemnych liści. Można też użyć jedną małą młodą kapustę – ważne, by kapusty było ok. 600-700 g. Kapustę opłukać, osuszyć i podzielić na ćwiartki. Usunąć twardy głąb, a liście drobno poszatkować. Wrzucić poszatkowaną młodą kapustę do miski, dodać około 3/4 łyżeczki soli, wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać płyny, które puściła.
  2. Na tarce o małych oczach zetrzeć obrane młode marchewki oraz rzodkiewki.
  3. Koperek drobno posiekać.
  4. Do miski z poszatkowaną kapustą dodać startą na marchewkę oraz rzodkiewki, 4 łyżki odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej, posiekany koperek, oliwę (lub olej rzepakowy), sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 20 minut, by smaki się przegryzły (a najlepiej na jeszcze dłużej). Po tym czasie posmakować surówkę z młodej kapusty i ewentualnie doprawić ją jeszcze do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny wedle własnych upodobań smakowych. Smacznego!

Surówka z młodej kapusty i marchewki, z dodatkiem kukurydzy idealnie pasuje jako lekka surówka na grilla. Warto również serwować ją jako dodatek do obiadu, zwłaszcza do kotletów schabowych, czy smażonych ryb.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.