Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem – to pyszna surówka z młodej kapusty z majonezem, czyli nie już taka fit, ale równie smaczna ;) Majonezu tutaj nie jest zbyt dużo, ale fajnie podkreśla smak dania. W sezonie polecam użyć do niej ogórków gruntowych, a jeśli nie macie takich pod ręką, to można je zastąpić w drodze wyjątku zwykłym ogórkiem szklarniowym. Surówka z młodą kapustą, ogórkiem i majonezem super sprawdzi się do schabowego, czy jako surówka do grilla.
Surówka z młodej kapusty z koperkiem i ogórkiem – Składniki:
- pół główki średniej białej kapusty – ok. 380 g
- 1 mały pęczek drobnego szczypiorku – ok. 15 g
- 1 mały pęczek koperku – ok. 15 g
- 4 średnie ogórki gruntowe (ale można użyć w drodze wyjątku ogórka szklarniowego) – ok. 260 g (waga przed obraniem)
- 1/4 łyżeczki soli (lub odrobina więcej do smaku)
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego (lub innego roślinnego)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na surówkę z młodej kapusty z ogórkiem i majonezem:
- Kapustę pozbawić ciemnych, brzydkich zewnętrznych liści. Następnie umyć ją, osuszyć, pokroić na ćwiartki i drobno poszatkować liście (głąb wywalić), posypać solą (ok. 1/4 łyżeczki), przemieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła. Po tym czasie lekko pościskać kapustę dłońmi i zlać soki, które puściła.
- Ogórki gruntowe umyć, osuszyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Lekko posolić (dosłownie szczyptą). Odstawić na 10 minut i odcisnąć z soków.
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Do odciśniętej kapusty dodać starte i odciśnięte ogórki oraz posiekany koperek i szczypiorek. Dodać oliwę (lub olej roślinny), majonez, sok z cytryny, cukier oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić na 15 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Moja surówka
Kapusta
Marchew
Pomidory
Ogórek św
Kukurydza
Marchew
Koper
Sól, pieprz,
Majonez pychotka
Grażka:
Ja dodaję cienko utartą marchew,natkę, koper, kwasek cytrynowy i oliwę.
,
Jest pyszna stym ze dodaje czosnek podkreśla pikantniej…
Pycha, dzisiaj zrobiłam, i jutro też zamierzam, bardzo dziękuję!
chce sprobowac…. jutro bedzie na stole
Dodaje trochę śmietany lub jogurtu naturalnego, zmieszany z majonezem moja rodzina uwielbia
Robie podobnie salatke tylko daje kukurydzr szczypiod i jajka wieksze kawalki i seler oraz pieprz sol majonezu kilka lyzek .i gotowe
Zamiast majonezu dodaję łyżkę łagodnej musztardy i bez szczypiorku. Też jest pyszna.