surówka z młodej kapusty z sosem winegret przepis

Surówka z młodej kapusty z sosem winegret

Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań.


Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki:

Składniki na surówkę:

  • mała główka młodej kapusty ok. 700 g  (po poszatkowaniu samych liści – ok. 450 g)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 duże rzodkiewki – ok. 90 g
  • 3 średnie ogórki gruntowe – ok. 180 g (lub pół ogórka szklarniowego)
  • 2 łodyżki szczypiorku większego (u mnie po posiekaniu ok. 2 łyżki) – ok. 6 g
  • kilka gałązek koperku, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 2 czubate łyżki)
  • kilka gałązek natki pietruszki, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 1 czubata łyżka) – ok. 4 g

Składniki na sos winegret z musztardą i miodem:

  • 1 łyżeczka miodu – ok. 5 g
  • 1 łyżka soku z cytryny – ok. 6 g (lub 1 łyżeczka octu winnego)
  • 3 łyżeczki oliwy – ok. 12 g
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej – ok. 10 g
  • sól i pieprz do smaku

surówka do obiadu z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

Cała surówka z młodej kapusty waży ok. 750 gramów i ma 380 kcal oraz 3,3 WW (wymienników węglowodanowych). Tworzy ona 5 porcji surówki. Jedna porcja surówki (ok. 150 g) z młodej kapusty z sosem winegret ma 76 kcal oraz ok. 0,66 WW.

surówka z młodej kapusty z sosem winegret

Przepis na surówkę z młodej kapusty z sosem winegret:

  1. Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odciąć głąb, a liście kapusty drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę wrzucić do dużej miski, dodać 3/4 łyżeczki soli, przemieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła (można ją pościskać trochę rękoma). Jeśli puściła dużo wody, to zlać jej nadmiar (jeśli niewiele, to można pozostawić).
  2. Rzodkiewkę i ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Szczypiorek, natkę i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, a następni drobno posiekać.
  4. W małej miseczce przygotować sos winegret: w tym celu wymieszać ze sobą dokładnie oliwę, sok z cytryny, miód oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Wszystkie składniki surówki z młodej kapusty wrzucić do jednej miski (wraz z sosem), wymieszać. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dać także więcej soku z cytryny. Tak przygotowaną surówkę odstawić na około 20-30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!

surówka z młodej kapusty do grilla surówka z młodej kapusty na grilla
surówka do grilla lub obiadu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Surówka z młodej kapusty z sosem winegret

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.