Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań.
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki:
Składniki na surówkę:
- mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści – ok. 450 g)
- 3/4 łyżeczki soli
- 4 duże rzodkiewki – ok. 90 g
- 3 średnie ogórki gruntowe – ok. 180 g (lub pół ogórka szklarniowego)
- 2 łodyżki szczypiorku większego (u mnie po posiekaniu ok. 2 łyżki) – ok. 6 g
- kilka gałązek koperku, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 2 czubate łyżki)
- kilka gałązek natki pietruszki, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 1 czubata łyżka) – ok. 4 g
Składniki na sos winegret z musztardą i miodem:
- 1 łyżeczka miodu – ok. 5 g
- 1 łyżka soku z cytryny – ok. 6 g (lub 1 łyżeczka octu winnego)
- 3 łyżeczki oliwy – ok. 12 g
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej – ok. 10 g
- sól i pieprz do smaku
Cała surówka z młodej kapusty waży ok. 750 gramów i ma 380 kcal oraz 3,3 WW (wymienników węglowodanowych). Tworzy ona 5 porcji surówki. Jedna porcja surówki (ok. 150 g) z młodej kapusty z sosem winegret ma 76 kcal oraz ok. 0,66 WW.
Przepis na surówkę z młodej kapusty z sosem winegret:
- Kapustę pozbawić wierzchnich, brzydkich liści. Odciąć głąb, a liście kapusty drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę wrzucić do dużej miski, dodać 3/4 łyżeczki soli, przemieszać i odstawić na ok. 15-20 minut, by kapusta nieco zmiękła (można ją pościskać trochę rękoma). Jeśli puściła dużo wody, to zlać jej nadmiar (jeśli niewiele, to można pozostawić).
- Rzodkiewkę i ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Szczypiorek, natkę i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, a następni drobno posiekać.
- W małej miseczce przygotować sos winegret: w tym celu wymieszać ze sobą dokładnie oliwę, sok z cytryny, miód oraz musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki surówki z młodej kapusty wrzucić do jednej miski (wraz z sosem), wymieszać. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dać także więcej soku z cytryny. Tak przygotowaną surówkę odstawić na około 20-30 minut, by smaki się przegryzły. Smacznego!
Idealna na niedzielny obiad