surówka z młodej kapusty
Sałatka Sałatki do grilla Sałatki i surówki Sałatki i surówki do obiadu

Surówka z młodej kapusty

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Porcje : 4 porcje

Surówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?

W prostocie tkwi siła. Wystarczy użyć niewielu zwykłych, ogólnodostępnych składników, by stworzyć coś pysznego. Poniższa surówka z młodej kapusty jest delikatna i idealnie komponuje się jako dodatek do smażonych potraw, jak np. kotlety schabowe, czy też kotlety mielone. Ilość cukru oraz soku z cytryny oczywiście możecie dopasować pod swoje gusta smakowe – dla mnie idealne proporcje w tym przypadku to 1 łyżeczka cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny.
Taka zielona surówka z młodej kapusty to również świetny dodatek do mięs z grilla.

surówka z młodej kapusty do grilla

Surówka z młodej kapusty – Składniki:

  • pół główki średniej młodej kapusty – ok. 380 g
  • pół pęczka koperku – ok. 10 g
  • 2 małe cebulki dymki (ok. 22 g) razem ze szczypiorem (ok. 13 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • świeżo mielony pieprz do smaku

surówka z młodej kapusty z koperkiem
surówka z młodej kapusty do obiadu

Przepis na surówkę z młodej kapusty:

  1. Do wykonania tej surówki można użyć bardzo małą główkę młodej kapusty lub połówkę średniej wielkości – należy pozbawić ją wierzchnich brzydkich i twardych liści, a następnie umyć i osuszyć. Przekroić kapustę na ćwiartki, a kolejno drobno poszatkować. Posypać kapustę solą (u mnie to ćwierć łyżeczki), przemieszać i odstawić na bok na około 20 minut, by kapusta puściła soki. Po tym czasie dokładnie odcisnąć kapustę z puszczonych soków (lekko ją ściskając).
  2. Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
  3. Cebulki dymki posiekać bardzo drobno.
  4. Do miski  kapustą wrzucić koperek, cebulkę dymkę, oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut, by smaki nieco się przegryzły, ale najsmaczniejsza jest po około godzinie. Smacznego!

Zobacz również nasze inne przepisy na młodą kapustę:

surówka z młodej kapusty bez majonezu

surówka z młodej kapusty białej

4.6 / 5 ( 12 głosów )

1 thought on “Surówka z młodej kapusty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here