Surówka z młodej kapusty – tym razem w wersji chyba najprostszej z najprostszych. Nie wymaga ona zbyt wielu składników, jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie.
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty?
W prostocie tkwi siła. Wystarczy użyć niewielu zwykłych, ogólnodostępnych składników, by stworzyć coś pysznego. Poniższa surówka z młodej kapusty jest delikatna i idealnie komponuje się jako dodatek do smażonych potraw, jak np. kotlety schabowe, czy też kotlety mielone. Ilość cukru oraz soku z cytryny oczywiście możecie dopasować pod swoje gusta smakowe – dla mnie idealne proporcje w tym przypadku to 1 łyżeczka cukru i 2-3 łyżki soku z cytryny.
Taka zielona surówka z młodej kapusty to również świetny dodatek do mięs z grilla.
Surówka z młodej kapusty – Składniki:
- pół główki średniej młodej kapusty – ok. 380 g
- pół pęczka koperku – ok. 10 g
- 2 małe cebulki dymki (ok. 22 g) razem ze szczypiorem (ok. 13 g)
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przepis na surówkę z młodej kapusty:
- Do wykonania tej surówki można użyć bardzo małą główkę młodej kapusty lub połówkę średniej wielkości – należy pozbawić ją wierzchnich brzydkich i twardych liści, a następnie umyć i osuszyć. Przekroić kapustę na ćwiartki, a kolejno drobno poszatkować. Posypać kapustę solą (u mnie to ćwierć łyżeczki), przemieszać i odstawić na bok na około 20 minut, by kapusta puściła soki. Po tym czasie dokładnie odcisnąć kapustę z puszczonych soków (lekko ją ściskając).
- Koperek i szczypiorek drobno posiekać.
- Cebulki dymki posiekać bardzo drobno.
- Do miski kapustą wrzucić koperek, cebulkę dymkę, oliwę, sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze odrobiną soli. Odstawić do lodówki na minimum 20 minut, by smaki nieco się przegryzły, ale najsmaczniejsza jest po około godzinie. Smacznego!
dla mnie najlepsza surówka !