Surówka z pora i jabłka – to pyszna surówka do obiadu, która nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak schabowy, czy kotlet de volaille, a także do panierowanej ryby. Dzięki dodatkowi jabłka jest nieco słodka, więc na pewno przypadnie do gustu zwłaszcza tym osobom, które jak ja uwielbiają słodkie surówki, jak np. tarta marchewka z jabłkiem.
Mój Maż uwielbia pora, tak więc często staram się wymyślać dania z udziałem tego warzywa. Na blogu znajdziecie m.in. sałatkę z pora i jajek, która często pojawia się na naszym stole na Wielkanoc. Jest również surówka z białej kapusty i pora. Zaś z dań obiadowych szczególnie polecamy: Kurczaka w sosie porowym, Naleśniki z porem, Łososia zapiekanego z porem, Zupę porową z pulpecikami oraz Klopsiki z makronem w sosie pieczarkowo-porowym.
Surówka z pora i jabłka – Składniki:
- 1 duży por (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 230 g (waga białej i jasnozielonej części)
- 2 jabłka (u mnie odmiana Jonagold) – ok. 500 g (waga przed obraniem)
- 2 czubate łyżki majonezu (u mnie Kielecki)
- 1 czubata łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Przepis na surówkę z pora i jabłek:
- Do surówki należy użyć tylko białej i jasnozielonej części pora. Korzeń pora oraz ciemnozieloną część należy odkroić i wywalić. Następnie białą i jasnozieloną część pora umyć, pokroić w półplasterki. Wrzucić na cedzak i przelać wrzątkiem. Ostudzić i osuszyć np. za pomocą ręcznika papierowego. Dzięki przelaniu pora wrzątkiem starci on nieco na ostrości.
- Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych (lub średnich) oczkach.
- Wrzucić do miski pokrojonego pora oraz starte jabłka. Dodać 2 czubate łyżki majonezu oraz 1 czubata łyżkę kwaśnej gęstej śmietany, a następnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić surówkę w lodówce przez ok. 20-30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Jeśli chcecie możecie również dodać do smaku nieco soku z cytryny. Smacznego!


Prosta, szybka i obłędnie smaczna.
Bardzo mi smakowała. Lubię proste surówki z dwóch, trzech składników. Ostatnio bardzo polubiłam także surówkę z selera i jabłek, dodając jeszcze oprócz rodzynków, suszoną żurawinę. Pozdrawiam AW
Smaczna i szybka surówka