Prosta surówka do obiadu z jabłkami i selerem.

Surówka z selera i jabłka


Surówka z selera i jabłka – najlepsza na słodko z soczystymi jabłuszkami i w dodatku pełna witamin :) Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki


Surówka z selera i jabłka – Składniki:

  • 1 korzeń selera świeżego (ok. 500g)
  • 4 jabłka (ok. 800g) – najlepiej słodka odmiana
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (ok. 100g)
  • 1 czubata łyżka majonezu (ok. 60g)
  • 2 łyżeczki cukru (lub więcej – do smaku)
  • sól, pieprz do smaku

Szybka surówka z jabłkiem i selerem

Surówka z selera i jabłka – Wykonanie:

  1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach (wedle uznania).
  2. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i również zetrzeć na tarce (na dużych lub średnich oczkach). Skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
  3. Wrzucić potartego selera i jabłko do miski, dodać śmietanę, majonez, cukier, pieprz i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Surówka najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak smaki się “przegryzą”. Smacznego!

Więcej przepisów na surówki do obiadu i inne sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki

Prosta i szybka surówka do obiadu z selera i jabłka.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.