sweet and sour mix

Sweet and sour mix – syrop do drinków


Sweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic innego jak syrop cukrowy z dodatkiem soku z cytryny i limonki. Oczywiście taki gotowy syrop możecie kupić w sklepie, ale jego wykonanie jest tak dziecinnie proste, że polecam go wykonać samemu w domu i nie przepłacać za sklepowy słodko-kwaśny syrop do drinków.

Syrop do drinków

Najprostszym syropem do drinków jest syrop cukrowy, na który przepis znajdziecie tutaj: simple syrup. Na jego bazie właśnie stworzony jest sweet and sour mix. Po co robi się sour mix? A no mianowicie po to, by do drinków dodać nieco słodko kwaskowy akcent. Zapytacie więc, dlaczego nie dać do drinka osobno cukru i osobno soku z cytryny i limonki? A no właśnie dlatego, że cukier sam w sobie kiepsko się rozpuści w drinku, który powinien być podawany schłodzony i z dodatkiem kostek lodu. Ten słodko-kwaśny syrop używany jest m.in. do przygotowania takich drinków jak:  Margarita czy drink American Pie. Sweet and sour mix przechowywany w lodówce, będzie przydatny do spożycia przez około 1-2 tygodnie.

Sweet and sour mix – Składniki:

  • woda (1/2 szklanka) – 125 ml
  • cukier (1/2 szklanka) – 110 g
  • sok z cytryny (1/2 szklanki) – 125 ml
  • sok z limonki (1/4 szklanki) – 60 ml

*szklanka o pojemności 250 ml

syrop do drinków

Przepis na Sweet and sour mix:

  1. Najpierw należy przygotować syrop cukrowy. Szczegółowe wskazówki na temat jego przygotowania i zastosowania znajdziecie w artykule tutaj: syrop cukrowy – jak zrobić i gdzie go zastosować? Po przygotowaniu syropu cukrowego należy odstawić go na bok celem ostudzenia.
  2. Wycisnąć sok z cytryn oraz limonek, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów. Powinno być to ok. 125 ml soku z cytryny oraz ok. 60 ml soku z limonek. Wymieszać oba soki ze sobą. Można sok również przecedzić przez sitko, jeśli do soku dostały się również cząstki owoców.
  3. Po ostygnięciu syropu cukrowego, dodawać do niego stopniowo wymieszany ze sobą sok z cytryny i limonki. Co jakiś czas smakowaćsyrop i wedle uznana dolewać kolejną porcję soku z cytryny i limonki do czas aż uzyskamy odpowiedni balans słodkiego i kwaśnego smaku. Syrop powinien przyjemny w smaku, ani zbyt słodki ani kwaśny. Jeśli po wykorzystaniu całego soku z cytryny i limonki dalej jest zbyt mało kwaskowaty, to należy dolać do niego więcej soku z limonki.
  4. Tak przygotowany syrop należy przechowywać w lodówce, do maksymalnie 2 tygodni (niektórzy twierdzą, że nawet miesiąc, ale u nas nigdy tyle nie stał). Smacznego!

Więcej inspiracji na drinki i inne alkohole znajdziecie w zakładce napoje alkoholowe.


syrop słodko-kwaśny do drinków

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.