Sweet and sour mix (lub przez niektórych krócej nazywany sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest często dodawany do różnego rodzaju drinków. Jest to nic innego jak syrop cukrowy z dodatkiem soku z cytryny i limonki. Oczywiście taki gotowy syrop możecie kupić w sklepie, ale jego wykonanie jest tak dziecinnie proste, że polecam go wykonać samemu w domu i nie przepłacać za sklepowy słodko-kwaśny syrop do drinków.
Syrop do drinków
Najprostszym syropem do drinków jest syrop cukrowy, na który przepis znajdziecie tutaj: simple syrup. Na jego bazie właśnie stworzony jest sweet and sour mix. Po co robi się sour mix? A no mianowicie po to, by do drinków dodać nieco słodko kwaskowy akcent. Zapytacie więc, dlaczego nie dać do drinka osobno cukru i osobno soku z cytryny i limonki? A no właśnie dlatego, że cukier sam w sobie kiepsko się rozpuści w drinku, który powinien być podawany schłodzony i z dodatkiem kostek lodu. Ten słodko-kwaśny syrop używany jest m.in. do przygotowania takich drinków jak: Margarita czy drink American Pie. Sweet and sour mix przechowywany w lodówce, będzie przydatny do spożycia przez około 1-2 tygodnie.
Sweet and sour mix – Składniki:
- woda (1/2 szklanka) – 125 ml
- cukier (1/2 szklanka) – 110 g
- sok z cytryny (1/2 szklanki) – 125 ml
- sok z limonki (1/4 szklanki) – 60 ml
*szklanka o pojemności 250 ml
Przepis na Sweet and sour mix:
- Najpierw należy przygotować syrop cukrowy. Szczegółowe wskazówki na temat jego przygotowania i zastosowania znajdziecie w artykule tutaj: syrop cukrowy – jak zrobić i gdzie go zastosować? Po przygotowaniu syropu cukrowego należy odstawić go na bok celem ostudzenia.
- Wycisnąć sok z cytryn oraz limonek, najlepiej za pomocą wyciskarki do cytrusów. Powinno być to ok. 125 ml soku z cytryny oraz ok. 60 ml soku z limonek. Wymieszać oba soki ze sobą. Można sok również przecedzić przez sitko, jeśli do soku dostały się również cząstki owoców.
- Po ostygnięciu syropu cukrowego, dodawać do niego stopniowo wymieszany ze sobą sok z cytryny i limonki. Co jakiś czas smakowaćsyrop i wedle uznana dolewać kolejną porcję soku z cytryny i limonki do czas aż uzyskamy odpowiedni balans słodkiego i kwaśnego smaku. Syrop powinien przyjemny w smaku, ani zbyt słodki ani kwaśny. Jeśli po wykorzystaniu całego soku z cytryny i limonki dalej jest zbyt mało kwaskowaty, to należy dolać do niego więcej soku z limonki.
- Tak przygotowany syrop należy przechowywać w lodówce, do maksymalnie 2 tygodni (niektórzy twierdzą, że nawet miesiąc, ale u nas nigdy tyle nie stał). Smacznego!
Więcej inspiracji na drinki i inne alkohole znajdziecie w zakładce napoje alkoholowe.
