Te kruche ciasteczkowe renifery z lentilkowym noskiem , skradną serca nie tylko dzieciaczków! ;-) Pomysł na te czerwononose renifery Rudolfy zaczerpnęłam od Doroty z MW i lekko zmodyfikowałam.
Składniki
- Masło 90g, zimnego
- Cukier puder 100g
- Mąka 180g
- Jajko 1 duże
- Cytryna 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól szczypta
- Mleczna czekolada 50 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub czekoladowe mleko skondensowane
- Czerwone lentilki do ozdoby lub M&Ms’y
- Lukier królewski przepis znajdziesz na blogu
Wykonanie:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Wyrobić ciasto.
- Następnie owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Ciasto wałkować na grubość około 3 mm (można podsypywać trochę mąką) Wykrawać okrągłe kształty za pomocą szklanki.
- Układać na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
- Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru królewskiego lub czekolady przyklejać noski, za pomocą czekolady lub mleka skondensowanego narysować na ciasteczkach poroża renifera .
Jakie kochane, az żal by było zjeśc :-D chociaż, nie czekaj…. zjadłabym !
na ile ciasteczek starcza przepis?
U góry, przy składnikach jest napisane ;) ok. 20 takich okrągłych ciasteczek ;-)
Fajnie wyglądają:)
Jakie piękne ciacha, zapachniało świętami :-)
Zapachniało świętami, jakie cudne ciacha :-)
przesłodkie!
Wdzięczne, usmiechnięte ciasteczka, super!
pozdrawiam :)
ale urocze:) od razu buzia się uśmiecha!
Urocze.
piękne :)
Też właśnie planuję robić reniferki w tym roku. Ślicznie wyszły.