syrop cukrowy
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery) Koktajle, soki i inne napoje Napoje

Syrop cukrowy – jak zrobić?

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 2 minuty | Czas gotowania/pieczenia : 2 minuty | Porcje : 500 ml syropu

Syrop cukrowy – jak go zrobić? Poznaj nasz bardzo prosty przepis na simple syrup! Często zadajecie pytanie, jak go zrobić, zwłaszcza przy przepisach z drinkami, do których ten syrop jest używany. Oczywiście można kupić gotowy syrop cukrowy w sklepie, ale jego cena jest zdecydowanie większa niż w przypadku, gdy zrobimy go w domu sami. A uwierzcie mi, że jego wykonanie jest dziecinnie proste. Zapraszam do przeczytania wpisu poniżej :)

Jak zrobić syrop cukrowy?

A no bardzo prosto. Tak naprawdę do jego wykonania wykorzystuje się głównie tylko dwa składniki, ale w ramach ulepszania polecam wykonanie syropu cukrowego z trzech składników.


Syrop cukrowy jest mieszaniną wody i cukru, a czasami dodaje się także sok z cytryny i tę wersję lubię najbardziej. Syrop ten służy do osładzania drinków, nalewek, wina, jak i również wszelkiego rodzaju koktajli. Oczywiście można kupić gotowy syrop cukrowy w sklepie, ale pytanie brzmi po co przepłacać? Skoro jego wykonanie jest dziecinnie proste!

Do jakich drinków używa się syropu cukrowego?

Syrop cukrowy (simple syrup) sprawia, że przygotowane przez nas drinki mają słodki smak. Można go spotkać jako dodatek do takich drinków jak: Mohito, Daiquiri czy Long Island Ice Tea.

Zobacz nasz przepis na Mohito tutaj: drink Mohito (mojito)
syrop cukrowy z sokiem z cytryny

Syrop cukrowy – Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis na syrop cukrowy do drinków i nie tylko:

  1. W niezbyt dużym garnku (wystarczy litrowy garnek) zagotować wodę (jedną szklankę), dodać jedną szklankę zwykłego cukru i mieszać za pomocą drewnianej łyżki do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować przez 2 minuty. Wyłączyć palnik, dodać łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny i ponownie wymieszać.
  2. Ostudzić syrop cukrowy,  a następnie przelać do do butelki, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Syrop może stać w lodówce przez kilkanaście dni. Można go wykorzystywać zarówno do drinków (np. Mohito, Daiquiri czy Long Island Ice Tea), jak i koktajli.


 

4.5 / 5 ( 13 głosów )

1 thought on “Syrop cukrowy – jak zrobić?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here