Słodki syrop z kwiatów lipy z dodatkiem cytryny

Syrop z kwiatów lipy


Lipa większości z nas pewnie kojarzy się z herbatką wypijaną podczas przeziębienia, grypy. Ma ona właściwości napotne, a także działa przeciwskurczowo i uspokajająco, dzięki czemu stosowana jest przy bezsenności i migrenie. Lipa jest również świetnym składnikiem, który aromatyzuje potrawy takie jak sosy, czy desery. Również nadaje się do robienia nalewek. Poniżej mam dla Was przepis na syrop z lipy , który polecam jako dodatek do różnych deserów, czy herbatki.

Składniki

  • Kwiat lipy spora garść kwiatów lipy (bez przylistków)
  • Cytryna 1 cytryna
  • Kwasek cytrynowy 2 płaskie łyżeczki
  • Cukier 800g
  • Woda 600ml
Syrop z kwiatów lipy

Wykonanie:

  1. Na początek należy oczyścić kwiaty lipy z wszelkiego robactwa. Robimy to energicznie potrząsając kwiatkami. Następnie płuczemy je, przerzucamy do miski i suszymy papierowym ręcznikiem.
  2. Z cytryny za pomocą skrobaczki zdzierać skórkę, którą następnie należy wrzucić do kwiatów lipy. Następnie pociąć cytrynę na paseczki (ok. 0,5-1 cm) i również dołożyć do kwiatków.
  3. W garnku gotować wodę, dodać cukier oraz kwasek cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i zalać przygotowanym roztworem kwiatki z cytryną. Odstawić miskę pod przykryciem na ok. 24-36h (co jakiś czas należy przemieszać syrop – tak z 2-3 razy dziennie).
  4. Gotowy syrop przelać przez sitko do wyparzonych butelek lub słoiczków (kwiatki należy porządnie wycisnąć).
  5. Syrop należy przechowywać w lodówce. Jeśli jednak chcemy zrobić zapasy na zimę, to należy poddać syrop pasteryzacji, a następnie przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (np. w piwnicy)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Syrop z kwiatów lipy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.