Szakszuka szpinakowa to danie, które niestety wizualnie mi nie wyszło, za to smakuje pysznie! Gorąco polecam jako formę śniadania na ciepło.
Szpinakowa szakszuka – Składniki:
- pół średniej cebuli – ok. 60 g
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 średnie pomidory malinowe (lub inne, dojrzałe i słodkie) – ok. 300 g
- 200 g świeżego szpinaku baby
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- szczypta chili (lub pieprzu chili cayenne) i kminu rzymskiego mielonego (kuminu)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 3 jajka
- odrobina ziaren czarnuszki (można pominąć jak ktoś nie lubi)
- 50 g sera feta (u mnie Favita)
- u mnie dodatkowo posiekany szczypiorek (1 łyżka)
Przepis na szakszukę szpinakową:
- Każdy pomidor naciąć na krzyż na jednym końcu. Włożyć je do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na ok. 60 sekund aż skórka zacznie łatwo odchodzić od pomidorów. Kolejno obrać je za skórki, wykroić szypułkę, a resztę pokroić w kostkę o boku 1,5 – 2 cm.
- Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, a czosnek przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno posiekać.
- Szczypiorek posiekać.
- Przygotować patelnię, najlepiej o średnicy zbliżonej do ok. 29 cm. Na niewielkim ogniu roztopić masło wraz z olejem. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Kolejno dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. 30 sekund.
- Dodać pomidory oraz przyprawy takie jak: chili, kmin rzymski, papryka wędzona oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć moc palnika na prawie największą i intensywnie smażyć pomidory przez około 3-4 minuty, nie mieszać.
- Następnie dodać świeży szpinak, zmniejszyć moc palnika i co jakiś czas przemieszać zawartość patelni, aż szpinak równomiernie zwiędnie. Dodać 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany, wymieszać i smażyć całość jeszcze przez chwilę aż śmietana delikatnie odparuje. Co jakiś czas przemieszać. Kolejno zrobić 3 wgłębienia i w każde z nich wbić jajko.
- Przykryć patelnię i dusić całość na średnim ogniu przez około 2 minuty aż białka jajek się zetną (żółta powinny pozostać nadal lekko płynne). Na koniec oprószyć jajka czarnuszką oraz solą (delikatnie) i pieprzem.
- Zdjąć patelnię z ognia i całość oprószyć serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Podawać od razu, np. z pieczywem. Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na tradycyjną szakszukę. To super pomysł na pyszne śniadanie z jajkami.

Ja uwielbiam dania ze szpinakiem, więc przepis idealny dla mnie :-) nigdy nie jadłam szakszuki, choć często trafiałam na nią w restauracyjnym menu. Zawsze jednak obawiam się trochę testować nowe smaki. Szakszuka szpinakowa mimo wszystko bardzo mnie zaciekawiła i postanowiłam spróbować. Wyszła przepyszna i na pewno częściej będę ją przygotowywać :-)