Szakszuka z papryką i cukinią – to jedno z naszych ulubionych śniadaniowych dań, chociaż czasami się zdarza, że serwujemy to danie również na obiad, np. z chrupiącym chlebem. Jeśli macie ochotę na danie z jajkami, to gorąco polecam wypróbować ten przepis, bo szakszuka z papryką i cukinią smakuje każdemu!
Szakszuka z papryką i cukinią przepis
W moim domu często serwuję śniadanie z jajek. Czasami jest to zwykła jajecznica, czasami jajecznica z pomidorami, a innym razem właśnie szakszukowe danie z cukinią. Pyszna jest też klasyczna szakszuka, na którą przepis znajdziecie tutaj: szakszuka przepis.
Składniki:
- 3 średnie pomidory malinowe (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich) – ok. 400 g
- pół średniej cukinii – ok. 150 g
- 1 średnia papryka czerwona – ok. 200 g
- 1 średnia papryka żółta – ok. 220 g
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 średnia cebula – ok. 110 g
- 2 czubate łyżka masła
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
- 1/3 łyżeczki curry
- szczypta chili (u mnie pieprz chilli cayenne) i kminu rzymskiego (kuminu)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 jajka
- kilka listków świeżej kolendry, natki pietruszki lub bazylii (do oprószenia dania); u mnie dodatkowo posiekany szczypiorek (kilka gałązek)
Przepis na szakszukę z papryką i cukinią:
- Przygotować 3 średnie, słodkie pomidory. Każdy z nich naciąć nożem na skórce, włożyć do miseczki z wrzątkiem na kilka sekund, a następnie obrać ze skórki. Wykroić również z pomidorów szypułki, a pozostały miąższ pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
- Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić następnie na kawałki o boku ok. 1 cm x 2 cm.
- Cukinię pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Jeśli będziecie korzystać z dużej cukinii o twardej skórce, to uprzednio należy ją obrać i pozbawić wewnątrz gniazd nasiennych. W przypadku małych, nieprzerośniętych cukinii nie jest to konieczne.
- Czosnek obrać. Drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Szczypiorek posiekać drobno.
- Kilka listków bazylii lub kolendry również posiekać.
- Przygotować dość dużą patelnię. Na niewielkim płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli (ok. 5 minut na bardzo małym ogniu). Wrzucić czosnek i podsmażać przez ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię cukinię i paprykę. Smażyć na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając), przez 7-8 minut (pod przykryciem) aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie należy wrzucić pokrojone pomidory. Dodać szczyptę chilli, szczyptę kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczkę curry oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć moc palnika na największą i intensywnie smażyć przez około 5-6 minut, już bez mieszania, by nie rozdrobnić za bardzo pomidorów.
- Do tak podsmażonych warzyw wbić całe jajka. Przykryć patelnię i dusić już na średnim płomieniu przez około 1,5-2 minuty (do czasu aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka wciąż płynne w środku).
- Po usmażeniu ściągnąć patelnię z palnika, a danie oprószyć świeżo posiekaną bazylią oraz szczypiorkiem (lub kolendrą). Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Smacznego!

Wygląda cudownie, na pewno jest pyszne