szakszuka z papryka
Śniadania i kolacje

Szakszuka z papryką i cukinią

Kuchnia : Orientalna | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 25 minut | Porcje : 4 porcje

Szakszuka z papryką i cukinią – to jedno z naszych ulubionych śniadaniowych dań, chociaż czasami się zdarza, że serwujemy to danie również na obiad, np. z chrupiącym chlebem. Jeśli macie ochotę na danie z jajkami, to gorąco polecam wypróbować ten przepis, bo szakszuka z papryką i cukinią smakuje każdemu!


Szakszuka z papryką i cukinią przepis

W moim domu często serwuję śniadanie z jajek. Czasami jest to zwykła jajecznica, czasami jajecznica z pomidorami, a innym razem właśnie szakszukowe danie z cukinią. Pyszna jest też klasyczna szakszuka, na którą przepis znajdziecie tutaj: szakszuka przepis.

Składniki:

  • 3 średnie pomidory malinowe (lub innych, dojrzałych, najlepiej słodkich) – ok. 400 g
  • pół średniej cukinii – ok. 150 g
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 200 g
  • 1 średnia papryka żółta – ok. 220 g
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula – ok. 110 g
  • 2 czubate łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki curry
  • szczypta chili (u mnie pieprz chilli cayenne) i kminu rzymskiego (kuminu)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 4 jajka
  • kilka listków świeżej kolendry, natki pietruszki lub bazylii (do oprószenia dania); u mnie dodatkowo posiekany szczypiorek (kilka gałązek)

szakszuka z papryka przepis

Przepis na szakszukę z papryką i cukinią:

  1. Przygotować 3 średnie, słodkie pomidory. Każdy z nich naciąć nożem na skórce, włożyć do miseczki z wrzątkiem na kilka sekund, a następnie obrać ze skórki.  Wykroić również z pomidorów szypułki, a pozostały miąższ pokroić w kostkę o boku ok. 1,5-2 cm.
  2. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić następnie na kawałki o boku ok. 1 cm x 2 cm.
  3. Cukinię pokroić w kostkę o boku nie większym niż 1 cm. Jeśli będziecie korzystać z dużej cukinii o twardej skórce, to uprzednio należy ją obrać i pozbawić wewnątrz gniazd nasiennych. W przypadku małych, nieprzerośniętych cukinii nie jest to konieczne.
  4. Czosnek obrać. Drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  5. Szczypiorek posiekać drobno.
  6. Kilka listków bazylii lub kolendry również posiekać.
  7. Przygotować dość dużą patelnię. Na niewielkim płomieniu roztopić 1 łyżkę masła. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli (ok. 5 minut na bardzo małym ogniu). Wrzucić czosnek i podsmażać przez ok. 30 sekund. Następnie wrzucić na patelnię cukinię i paprykę. Smażyć na średnim płomieniu, co jakiś czas mieszając), przez 7-8 minut (pod przykryciem) aż warzywa delikatnie zmiękną. Następnie należy wrzucić pokrojone pomidory. Dodać szczyptę chilli, szczyptę kminu rzymskiego, 1/3 łyżeczkę papryki wędzonej, 1/3 łyżeczkę curry oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Zwiększyć moc palnika na największą i intensywnie smażyć przez około 5-6 minut, już bez mieszania, by nie rozdrobnić za bardzo pomidorów.
  8. Do tak podsmażonych warzyw wbić całe jajka. Przykryć patelnię i dusić już na średnim płomieniu przez około 1,5-2 minuty (do czasu aż białka jajek będą ścięte, ale żółtka wciąż płynne w środku).
  9. Po usmażeniu ściągnąć patelnię z palnika, a danie oprószyć świeżo posiekaną bazylią oraz szczypiorkiem (lub kolendrą). Na koniec ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z pieczywem. Smacznego!


szakszuka z cukinia

4.9 / 5 ( 71 głosów )

0 thoughts on “Szakszuka z papryką i cukinią”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here