Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – to pyszne i szybkie ciasto, alternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Składniki:
- ok. 120g herbatników Mini Betini (można je zastąpić biszkoptami wedle uznania)
- 10 jabłek (ok. 1,5 kg) – najlepiej słodko-kwaśna odmiana (z podanej porcji wyszły mi 4 szklanki musu po 250ml każda szklanka – razem 1 litr)
- sok z połowy średniej wielkości cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 400g śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 10g) + 80ml gorącej wody do rozpuszczenia
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- ok. 30g migdałów w płatkach
Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach – Wykonanie:
- Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z połowy cytryny (wyszło mi 1000ml startych jabłek – czyli 4 pełne szklanki musu). Rozgrzać patelnię, wrzucić starte jabłka, dodać cukier, wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Smażyć mus do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Następnie dodać galaretkę (proszek), wymieszać. Lekko ostudzić.
- Migdały w płatkach podsmażyć (podprażyć) na suchej patelni. Ostudzić.
- Na dno blaszki o wymiarach 20cm x 20cm wyłożyć folię spożywczą. Na dno poukładać herbatniki. Wyłożyć lekko ciepły mus z jabłek, a na niego następną warstwę herbatników. Schłodzić w lodówce.
- Żelatynę rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie, odstawić do całkowitego ostudzenia.
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz płynną żelatynę (ale ostudzoną całkowicie do temperatury pokojowej). Wyłożyć na wierzch ciasta z herbatników. Górę posypać migdałami.
- Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Smacznego!
Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście

Tego ciasta się nie piecze,proszę dobrze przeczytać opis
Ile galaretki zamiast żelatyny?
robiłam dziś wyszła znakomicie w smaku i wyglądzie dziękuję za przepis
Pyszne ciasteczko.
Dlaczego w nazwie jest “szarlotka bez pieczenia”….a dalej w przedmowie – ”dla osób nie posiadających piekarnika”…….trzeba upiec spód, później całość….dlaczego autorka wprowadza w błąd?
??? Chyba Pani coś pomieszała ;)
Przepis jest w całości bez pieczenia ;) Spód to przecież herbatniki, a dalej nic się nie piecze ;) Więc proszę przeczytać dokładnie wpis zanim Pani ponownie oskarży, że wprowadzamy kogoś w błąd ;)
tam nie ma nic do pieczenia,herbatniki kupujesz.
Nie trzeba piec spodu,,, spodem,, są biszkopty lub cherbatniki
Tego ciasta się nie piecze,proszę dobrze przeczytać opis
Rozpływa się w ustach. Naprawdę pyszny deser
Zrobiłam dziś i jest boska tak w wyglądzie jak i smaku!!
Hej szarlotka przepyszna. Robiac ja na swieta nie mialam jak zrobic bita smietane z racji tego ze mieszkam za granica, a w Polskim sklepie braklo towaru. Wpadlam wiec na pomysl i zmiksowalam jogurt naturalny z cukrem pudrem oraz cynamonem, dodalam zelatyne i tez bylo pysznie. Polecam ;)
Jaki jogurt?Grecki? Ile sztuk jeśli mogę wiedzieć?
właśnie zrobiłam..w lodówce tężeje.
Artystyczna robota …muszę wypróbować
Mmm, wygląda wspaniale, taka wysoka i elegancka :)