Szarlotka na kruchym cieście – jabłek akurat pod dostatkiem, więc skuście się na prostą w wykonaniu szarlotkę, wręcz dziecinnie łatwą :) Kruchy spód, spora warstwa krojonych jabłuszek, kruchy wierzch, cukier puder i gałka lodów – mmm, pyszności! :)
Prosta szarlotka na kruchym cieście – Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru do kruchego ciasta + cukier puder do oprószenia ciasta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko (rozmiar M)
- ok. 2 kg jabłek (waga przed obraniem i pozbawieniem gniazd nasiennych)
- 4 łyżki cukru zwykłego + 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) do musu z jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu *opcjonalnie
Prosty przepis na ciasto szarlotka:
- Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i jajko. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by ciasto nieco stwardniało i łatwo się je tarło potem na tarce (u mnie lodówka ustawiona najwyższą moc chłodzenia).
- Blachę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią. Piec w temp. 190C przez ok. 15-20 minut (na złoty kolor). Ostudzić.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię (u mnie wok), następnie dodać cukier wanilinowy i 4 łyżki cukru zwykłego, przemieszać i smażyć na dość dużym ogniu aż jabłka odparują nadmiar soku (co jakiś czas należy je przemieszać, by się nie przypaliły). Na koniec opcjonalnie dodać cynamon i pozostawić jabłka do ostygnięcia.
- Na podpieczony wcześniej kruchy spód wyłożyć mus jabłkowy. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać równomiernie na musie jabłkowym.
- W nagrzanym do 190 st. C piekarniku (grzałka góra- dół) piec szarlotkę przez ok. 30-40 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni na wierzchu.
- Po upieczeniu ciasto ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Podawać np. z gałką lodów. Smacznego!
Polecam również przepis: Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach

Placki, to nie tylko pyszne desery, którymi raczymy gości, ale także wyzwanie dla każdej osoby kochającej wypieki. Aby przygotowywany przez nas placek w pełni się udał musi mieć idealnie odmierzone wszystkie składniki oraz znajdować się w piekarniku przez określoną ilość czasu. Jednym z najlepszych według mnie placków jest szarlotka na kruchym cieście, która dobrze przygotowana wprost rozpływa się w ustach.
Szarlotka to wyrób cukierniczy pochodzący z Francji, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jako nadzienie tego placka najczęściej używa się jabłek. Choć oczywiście można używać innych owoców, takich jak np. gruszki, morele czy brzoskwinie – zależnie od osobistych preferencji. Prosta szarlotka na kruchym cieście jest nadziewana jabłkami, do których najlepiej jest dodać cynamon lub goździki, aby nadać jej jedynego w swoim rodzaju smaku.
Szarlotka na kruchym spodzie to bardzo wdzięczne ciasto, ponieważ pozwala na eksperymentowanie. Co ważne, praktycznie każda szarlotka ma prosty przepis, który można w różne sposoby ubogacać. Jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta, to możecie nadzienie swojej szarlotki podsmażyć w karmelu, aby nadać jej nowego wyrazu.
Dla mnie idealna szarlotka to taka, która ma kruchy spód, a na nim ułożona jest spora warstwa krojonych jabłek, następnie kolejna warstwa składa się z kruchego ciasta posypanego cukrem pudrem. Do każdej porcji dodaję gałkę lodów dla ubogacenia jej smaku.
Szarlotka ma przepis, który każdy może dostosować do własnego podniebienia. Zamiast cukru pudru można np. użyć bułki tartej do posypania ciasta. Mus jabłkowy można natomiast zastąpić jabłkami startymi na tarce. Istnieje wiele możliwości i każda z nich jest warta uwagi.
Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście to idealny deser, którym możemy uraczyć gości w niedzielne popołudnie. Serwując im to pyszne ciasto wraz z kawą, która dodatkowo uwydatni smak naszego placka. Poniższy przepis na prostą szarlotkę z pewnością zaspokoi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Witam. Czy spod można podpiec dzień wcześniej wieczorem?
Pyszna ,krucha szarlotka…palce lizać!!!
Witam!:-) Dlaczego podpieczony spód należy ostudzić?
Nie można po wyciągnięciu spodu z piekarnika od razu wyłożyc mus jabłkowy i całość dać z powrotem do piekarnika?
Mam pytanie czy spód ciasta też grzałka góra dół?
tak
Ja mam pytanie takie czy jabłka z słoika też podsmażyć czy nie…
Zależy od producenta :) Jeśli masa jest bardzo rzadka, to lepiej podsmażyć, by nadmiar płynów nieco odparował :)
Mam pytanie. Czy spód ciasta też grzałka góra dół?
Proponuję, aby przed wyłożeniem musu jabłokowego, upieczone ciasto posypać bułką tartą ;). Przynajmniej ja tak robię.
Tak, też tak często robimy :)
Czy zamiast robić mus jabłkowy można jabłka po prostu zetrzeć na tarce i wyłożyć na ciasto bez smażenia ich?
Pewnie ze można, ja tak zrobiłam i wyszło super
Zrobiłam. Jest pyszna ;)
Cieszę się bardzo, że smakuje <3
Przepis nie do końca precyzyjny. Moim zdaniem składniki powinny być wyraźnie podzielone na 2 części: ciasto i mus jabłkowy.
Ale taki właśnie jest podział ;)
Pierwsza część składników to kruche ciasto, a od punktu 2kg jabłek w dół to już składniki na mus ;)
Dziś spróbujemy z synem;) Reszta domowników wróci i będzie już pyszniutka szarlotka gotowa :D
To czekam na opinię :))
Też taka robię, jest pyszna !!!
Czy zamiast masła można dać margarynę ?
Można, ale osobiście wolę smak masła ;)
Kto w dzisiejszych czasach używa margarynę ??? , są jeszcze tacy .
Jeszcze do tego bita śmietana i na ciepło, to pyszności.
Dziekuje za przepisszukalam przepisu prostej i pysznej szarlotki
Pychotka
U mnie dzisiaj tez szarlotka
U mnie dziś mufinki jaglane
Przepis super! Szarlotka pyszna :)
Czy do ciasta dajemy cały cukier waniliowy ?
Do ciasta tez dajemy cały cukier waniliowy?
Zastanawia mnie dlaczego do ciasta kruchego dodaje sie w wielu przepisach proszku do pieczenia w szkole mnie uczono ze prawdziwy przepis na ciasto kruche to mąka, cukier, margaryna w stosunku 3:2:1 ew.wzbogacic jajkiem ale to bylo 15lat temu
I to najlepszy przepis :) do kruchego ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia. Można wzbogacić o żółtka jajek ;) a cały sekret w kruchym cieście tkwi w tym, że musi być mocno schłodzone :)
Właśnie próbuje jeszcze ciepłe….pycha
Jabłka zawsze przesmażam w karmelu…pyszne. Nadają się do ciasta, do deserów… Tak robili kucharze na “Święcie jabłka” .
Szarlotka przepyszna:)Super przepisy.Pozdrawiam.
Na ile minut wstawić do piekarnika by podpiec spód?
Tak jak jest podane w pkt 2 wykonania ;)
A na jaka blachę jest ten przepis??
Tak jak jest podane w przepisie: 24cm x 24cm :)
Przeczytaj dokładnie przepis i nie zadawaj głupich pytań .
Niebo w gębie! Kwintesencja złotej jesieni :-) Bardzo dziękuję za przepis :-)
Czy blacha na ciasto nie zamała?
nie
Bardzo dobren mniam mniam
A po co podpieka się spód? Czy potem jak się wkłada ponownie do piekarnika całośc to spód się nie przypali?
Nie przypala :) Zapobiega nasiąkaniu ciasta przez masę jabłkową :) Bez podpiekania mógłby się zrobić zakalec ;)
Ja nigdy nie podpiekam spodu i nie ma zakalca ale każdy robi jak uważa ☺
zastanawiam się po co podpiekac spód, czy potem jak ponownie wkłada się do piekarnika to spód się nie przypala?
Robiłam wczoraj. Mega dobra:) Polecam !
Uwielbiam Twojego bloga :)
Dziękuję pięknie za miłe słowa <3
Robiłam wczoraj. Pyyszna! Dobry przepis :)
Uwielbiam Twojego bloga :)
Robię taką szarlotkę od 30 lat i ciągle przepyszna . Moja rodzina uwielbia , a na przemianę materii jest najlepsza
Czy można zamiast masła dać margarynę?
Można, ale ja osobiście nie przepadam za posmakiem margaryny w wypiekach :) Pozdrawiam :)
Ludzie co wy z tą margaryną , mało to za czasów PRL-u pojedliście jej , dajcie spokój .
Jaki rodzaj jablek?
Używam słodko-kwaśnych, różnych gataunków :)
Ja się skusiłam i szarlotka wyszła przepyszna :) To będzie mój sprawdzony, ulubiony przepis . Tym bardziej, że ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Polecam bo warto :)
Zrobiłam, i wyszła świetna :) [takie tam maleńkie modyfikacje: dałam 200g masła + 1 łyżkę śmietany]. Można powiedzieć: klasyczny przepis, powinien się zawsze udać ;) Dziękuję i pozdrawiam
Na pewno wykorzystam przepis, bo nie wyobrażam sobie jesieni bez szarlotki :)
Świetny wpis! ;)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
oliviaczyta.blogspot.com