Jeśli macie ochotę na szybki deser, przypominający w smaku szarlotkę, to dobrze trafiliście! Szarlotka w szklance to ekspresowy deser, dość słodki, idealnie pasujący do filiżanki gorzkiej kawy.
Szarlotka w szklance – Składniki:
Składniki na szarlotkę w szklaneczkach:
- 4 jabłka (najlepiej słodko-kwaśne lub lekko kwaśne) – ok. 800 g
- 1 czubata łyżka masła
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- ok. 220 g ciastek owsianych (u mnie z dodatkiem sezamu)
Zobacz również przepis na domowe ciasteczka owsiane. Są przepyszne!
Szarlotka w szklance – Składniki do ozdoby:
- bita śmietana (użyłam takiej w spray’u)
- listki świeżej mięty
Wedle uznania można całość oprószyć także np. posiekanymi orzechami bądź potartą mleczną lub gorzką czekoladą.

Przepis na szarlotkę w szklance:
- Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzucić na patelnię, dodać sok z cytryny oraz cukier i smażyć kilka minut. Na koniec dodać cynamon, wymieszać i dusić jeszcze 1-2 minuty.
- Ciasteczka pokruszyć dość mocno, np. umieszczając je w woreczku i przejeżdżając po nim wałkiem do ciasta lub klepiąc tłuczkiem do mięsa.
- W szklankach układać na przemian pokruszone ciasteczka i masę jabłkową. Na koniec powinny być herbatniki i kleks z bitej śmietany. Ozdobić listkami mięty. Można także całość oprószyć posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!
Powyższe składniki wystarczą na 5-6 porcji deseru, w zależności od wielkości użytych szklaneczek.
Polecam również inne moje przepisy jak: szarlotka, jabłecznik oraz placki z jabłkami. To moje ulubione dania z tymi owocami. Wypróbujcie koniecznie! :)