Szarlotka z budyniową pianką – pyszne ciasto z jabłkami i delikatną budyniową pianką, rozpływającą się w ustach! Na blogu znajdziecie również inną wersję tego ciasta, z malinami: Ciasto z malinami i budyniową pianką na kruchym spodzie. Jednak wersja z jabłkami stała się moją ulubioną, ale może dlatego, że po prostu uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, jabłeczniki i serniki :)
Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka, szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia.
Szarlotka z budyniową pianką – Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 300g
- 200g schłodzonego masła (1 kostka)
- 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru pudru – ok. 40g
- 4 żółtka
- garść bułki tartej do oprószenia wierzchu kruchego spodu
Składniki na budyniową piankę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru (ok. 160g)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru, razem 80g)
- 100 ml oleju (2/5 szklanki)
Składniki na masę jabłkową:
- 1,1 kg jabłek
- 2 czubate łyżki cukru
- sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przepis na prostą szarlotkę z budyniową pianką:
- Przygotować kruche ciasto: Schłodzone masło posiekać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek, cukier i żółtka. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 porcje, po 60% i 40% masy. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażalnika.
- Przygotować masę jabłkową: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, zlać nadmiar soku. Rozgrzać patelnię, wrzucić jabłka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon, wymieszać. Smażyć jabłka przez ok. 8 minut na średnim ogniu (do czasu odparowania nadmiaru soków). Następnie oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać. Ostudzić.
- Blachę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część ciasta (60%), wyrównać lekko dłonią, oprószyć bułką tartą. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego podpieczenia). Lekko ostudzić.
- Ubić białka na sztywno. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać zwykły cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać budyń w proszku, dalej miksując, tylko do czasu połączenia składników. Na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać tylko do czasu połączenia się masy.
- Na lekko podpieczony spód ciasta wyłożyć podsmażone jabłka, wyrównać. Następnie wyłożyć budyniową piankę, wyrównać. Na wierzch zetrzeć pozostałą część (40%) kruchego ciasta.
- Włożyć ciasto do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok. 30-40 minut (aż góra ładnie się zarumieni). Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Zobacz również przepisy: prosty przepis na ciasto szarlotka, szarlotka z połówkami jabłek oraz szarlotka bez pieczenia.

czy mozna rabarbar
Ciacho wyszło wysmienite
Truskawki cale kładzione były na ciasto
A czy zamiast skrobi można dodać galaretkę cytrynową,
Czy można wersje bez oleju?
Ciasto przepyszne. Najlepszy przepis na świecie. Tyle razy już pieklam że nie mogę zliczyć ile. Za każdym razem niebo w gębie.
Ciasto przepyszne. Najlepszy przepis na świecie. Tyle razy już pieklam że nie mogę zliczyć ile. Za każdym razem niebo w gębie.
Przepis BOMBA ! Ciasto przepyszne.
Mnie uczono iż do ciasta kruchego nie wolno dodawać żadnych spólchniaczy ponieważ nie będzie to już kruche!
Witam
Jakie proporcje na taka tradycyjna blacha?
A jaka to jest tradycyjna blacha? :) Proszę podać wymiary w cm :)
Jakie wymiary ma blacha do pieczenia?
Pkt. 3 Blachę o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciacho tak smakuje że piekę co weekend
Robiłam to ciasto tylko zamiast jabłek były truskawki . Przepyszne
Truskawki cale kładzione były na ciasto
Po co dajesz olej do pianki budyniowej ?
By masa była bardziej zwarta :) coś na styl piankowego serniczka ;)