Szaszłyki na grilla robię w różnych wersjach. Czasami są to szaszłyki z kiełbasą, innym razem uwielbiane przez wszystkich szaszłyki z kurczakiem. I oto właśnie na te drugie, znajdziecie przepis poniżej, bo są one hitem na każdym grillu. Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na szaszłyki na grilla z kurczakiem, cebulą i papryką.
Szaszłyki na grilla z kurczakiem
Gdy tylko rozpoczyna się majówka, to ja już myślę o grillowaniu :) Niestety póki co mieszkamy w bloku, więc grillujemy tylko wtedy, gdy jedziemy do naszych rodziców na wieś. Tak też było i tym razem, gdy tworzyłam ten oto przepis na bloga. Te pyszne szaszłyki na grilla powstały właśnie podczas grillowania u mojej Mamy. Gorąco polecam ten przepis, bo znikają z talerzy w mgnieniu oka, zwłaszcza gdy są serwowane w towarzystwie sosu czosnkowego.
Szaszłyki na grilla – Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi – ok. 600 g
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przyprawy Gyros
- 2 średnie czerwone cebule – 200 g
- 2 średnie białe cebule – 180 g
- 2 średnie papryki żółte – 420 g
- 2 średnie papryki czerwone – 420 g
- patyczków do szaszłyków
Przepis na szaszłyki na grilla:
- Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Pokroić w średnią kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm. Kostka nie może być też zbyt duża, by mięso, jak i warzywa piekły się dość równomiernie. Gdy kostka mięsa będzie zbyt duża, to istnieje ryzyko, że gdy warzywa już będą zarumienione, to kurczak niestety będzie jeszcze surowy w środku.
- Pokrojone w kostkę mięso drobiowe wrzucić do pojemnika lub miseczki. Dodać 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy oraz 2 łyżeczki przyprawy Gyros i dokładnie wymieszać. Można też użyć innej, ulubionej mieszanki ziół do zamarynowania kurczaka na grilla. Przykryć pudełko/miseczkę i wstawić mięso na minimum 2 godziny do lodówki, by kurczak dokładnie się zamarynował (można na całą noc).
- Obie cebule (zwykłą i czerwoną) obrać z łupin, a następnie pokroić na ćwiartki lub ósemki. Następnie każdy kawałek rozdzielić na mniejsze cząstki.
- Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm).
- Przygotować 13 patyków od szaszłyków (lub więcej, ale mi wyszło dokładnie 13 sztuk szaszłyków na grilla). Na każdy patyczek nadziewać na zmianę wszystkie składniki (mięso z kurczaka, cebulę czerwoną i żółtą raz czerwoną i żółtą paprykę) aż do wyczerpania.
- Tak przygotowane szaszłyki na grilla umieścić na rozgrzanym ruszcie grilla i grillować do czasu aż mięso z kurczaka będzie dokładnie upieczone. Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!



Patyczki warto wcześniej namoczyć w wodzie. Wtedy na ogniu się nie spalą jeśli mamy grilla nad ogniskiem.
Jajeszcze dodaję boczek doprawiony dzień wcześniej girosem olejem solą i pierś z kurczaka oraz warzywa wymienione w przepisie