Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim – to super pomysł na prosty dodatek, np. do wielkanocnego żurku lub barszczu białego. U nas sprawdza się także jako przekąska na imprezę, zwłaszcza w towarzystwie sosu chrzanowego na bazie majonezu. Jeśli lubicie białą kiełbasę, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na białą kiełbasę w cieście francuskim.
Szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim
Biała kiełbasa w cieście francuskim to jedynie 2 składniki, a efekt końcowy jest naprawdę super. W dodatku ich wykonanie to zaledwie 3 minuty roboty, no i około 20 minut pieczenia. Jako dodatek do tych szaszłyków gorąco polecam mój prosty, a jakże smaczny sos chrzanowy na zimno.
Składniki:
- 400 g białej kiełbasy parzonej (4 kiełbaski)
- 300 g ciasta francuskiego
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków (u mnie 6 sztuk)
Przepis na szaszłyki z białej kiełbasy w cieście francuskim:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Ciasto francuskie rozwinąć, a następnie przekroić na 4 prostokąty.
- Kiełbasę obrać z błonki (jelita). Na brzegu każdego prostokąta (u jego krótszego boku) ułożyć kiełbaskę.
- Każdy kawałek kiełbasy zawinąć w jedną warstwę ciasta francuskiego, następnie pokroić każdy rulonik na 6 paseczków.
- Pokrojone kiełbaski w cieście francuskim nadziewać na patyczki szaszłykowe, po ok. 4 plasterki na każdy szaszłyk.
- Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim poukładać szaszłyki z białej kiełbasy. Piec całość w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (góra – dół, bez termoobiegu) , na środkowej półce, przez ok. 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta francuskiego.
- Szaszłyki podawać gorące z sosem majonezowo-chrzanowym, z tradycyjnym żurkiem lub białym barszczem. Smacznego!
Biała kiełbasa parzona, a może surowa?
Oczywiście do tego przepisu na szaszłyki z białej kiełbasy nie musicie kupować specjalnie kiełbasy parzonej. Możecie kupić np. białą kiełbasę surową i zaparzyć ją samemu w domu. Jak to zrobić, możecie przeczytać na moim blogu kulinarnym w zakładce o poradach i ciekawostkach kulinarnych, a konkretniej to pod tym linkiem: jak gotować biała kiełbasę?
Jeśli szukacie więcej inspiracji na Wielkanoc, to koniecznie zajrzyjcie tutaj po moje sprawdzone przepisy: zakwas na żurek, żurek oraz barszcz biały.
