Szaszłyki z kurczaka i boczku – to pyszna propozycja na szaszłyki, które zarówno nadadzą się na grilla (tradycyjnego lub elektrycznego), jak i do upieczenia w piekarniku.
Szaszłyki z kurczaka na grilla
Jako, że sezon grillowy dobiegł już końca, to nasze poniższe szaszłyki są szaszłykami z kurczaka z piekarnika. Jeśli zaś w kolejnym sezonie będziecie chcieli wykorzystać ten przepis na grillu, to czas pieczenia (a raczej grillowania) oczywiście będzie trochę inny niż ten podany w przepisie poniżej – trzeba po prostu co jakiś czas sprawdzać, czy mięso z kurczaka jest już upieczone w środku. Takie szaszłyki na grilla z kurczakiem zawsze znikają ze stołu jako pierwsze, bo są po prostu przepyszne! A Wy? Jakie szaszłyki na grilla lubicie najbardziej?
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika
Czas pieczenia/grillowania nie powinien być zbyt długi, ponieważ mięso drobiowe jest na tyle delikatne, że zbyt długie pieczenie spowoduje jego wysuszenie i takie szaszłyki z kurczaka będą mało apetyczne. Moim zdaniem czas podany poniżej przeze mnie jest idealny, by mięso pozostało soczyste (może się on różnić +/- 5 minut w zależności od mocy Waszych piekarników).
Szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z kurczaka pieczone w piekarniku to także idealne danie na imprezę. Można je przygotować odpowiednio wcześniej i upiec dopiero chwilę przed przyjściem gości lub w trakcie trwania imprezy. Takie szaszłyki z kurczaka i boczku świetnie smakują z sosem czosnkowym z majonezu i śmietany.
Szaszłyki z kurczaka i boczku – Składniki:
Składniki na szaszłyki z kurczaka:
- 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 560 g
- ok. 300 g boczku wędzonego parzonego
- 3 małe cebule – 180 g
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżka miodu
- 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
Składniki na sos do szaszłyków z kurczaka:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- czosnek do smaku
- zioła prowansalskie do smaku
- sól i pieprz do smaku
Przepis na szaszłyki z kurczaka w piekarniku:
- Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Pokroić w dość dużą kostkę (o boku ok. 2-3 cm).
- Przygotować marynatę: W tym celu wymieszać ze sobą sos sojowy, ketchup oraz miód.
- Kurczaka włożyć do pojemnika, zalać marynatą, przemieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę, by mięso przeszło smakami.
- Cebulę obrać z łupinek, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę rozwarstwić ręcznie na 2 mniejsze części.
- Boczek wędzony parzony pozbawić skóry, o ile jest twarda. Następnie pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm.
- Gdy mięso z kurczaka się już zamarynuje, rozpocząć przygotowywanie szaszłyków. Najpierw na szaszłyk nabić kawałek cebuli, potem boczek, kurczaka i tak na przemian, kończąc szaszłyk również kawałkiem cebuli. Z powyższych składników wyszło mi 5 szaszłyków z kurczaka.
- Gotowe szaszłyki z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec szaszłyki przez 15 minut. Po tym czasie włączyć funkcję grill lub termoobieg i piec szaszłyki przez jeszcze około 10 minut.
- W międzyczasie przygotować sos. Może być to dowolny, Wasz ulubiony sos do dań z grilla lub możecie przygotować sos czosnkowy na bazie śmietany jak my. W tym celu należy wymieszać ze sobą 2 czubate łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany 18% i doprawić sos do smaku czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
- Po upieczeniu wyciągnąć szaszłyki z piekarnika i polać wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!
Polecam również zajrzeć tutaj na bloga, w zakładkę: sałatki i surówki na grilla.

Proste w przygotowaniu, a wygląda przepysznie!