szaszłyki z kurczaka z piekarnika przepis

Szaszłyki z kurczaka i boczku


Szaszłyki z kurczaka i boczku – to pyszna propozycja na szaszłyki, które zarówno nadadzą się na grilla (tradycyjnego lub elektrycznego), jak i do upieczenia w piekarniku.


Szaszłyki z kurczaka na grilla

Jako, że sezon grillowy dobiegł już końca, to nasze poniższe szaszłyki są szaszłykami z kurczaka z piekarnika. Jeśli zaś w kolejnym sezonie będziecie chcieli wykorzystać ten przepis na grillu, to czas pieczenia (a raczej grillowania) oczywiście będzie trochę inny niż ten podany w przepisie poniżej – trzeba po prostu co jakiś czas sprawdzać, czy mięso z kurczaka jest już upieczone w środku. Takie szaszłyki na grilla z kurczakiem zawsze znikają ze stołu jako pierwsze, bo są po prostu przepyszne! A Wy? Jakie szaszłyki na grilla lubicie najbardziej?

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika

Czas pieczenia/grillowania nie powinien być zbyt długi, ponieważ mięso drobiowe jest na tyle delikatne, że zbyt długie pieczenie spowoduje jego wysuszenie i takie szaszłyki z kurczaka będą mało apetyczne. Moim zdaniem czas podany poniżej przeze mnie jest idealny, by mięso pozostało soczyste (może się on różnić +/- 5 minut w zależności od mocy Waszych piekarników).

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z kurczaka pieczone w piekarniku to także idealne danie na imprezę. Można je przygotować odpowiednio wcześniej i upiec dopiero chwilę przed przyjściem gości lub w trakcie trwania imprezy. Takie szaszłyki z kurczaka i boczku świetnie smakują z sosem czosnkowym z majonezu i śmietany.

szaszłyki z kurczaka szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z kurczaka i boczku – Składniki:

Składniki na szaszłyki z kurczaka:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 560 g
  • ok. 300 g boczku wędzonego parzonego
  • 3 małe cebule – 180 g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego

Składniki na sos do szaszłyków z kurczaka:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • czosnek do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • sól i pieprz do smaku

szaszłyki boczek cebula szaszłyki z piekarnika z kurczakiem

Przepis na szaszłyki z kurczaka w piekarniku:

  1. Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Pokroić w dość dużą kostkę (o boku ok. 2-3 cm).
  2. Przygotować marynatę: W tym celu wymieszać ze sobą sos sojowy, ketchup oraz miód.
  3. Kurczaka włożyć do pojemnika, zalać marynatą, przemieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę, by mięso przeszło smakami.
  4. Cebulę obrać z łupinek, pokroić na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę rozwarstwić ręcznie na 2 mniejsze części.
  5. Boczek wędzony parzony pozbawić skóry, o ile jest twarda. Następnie pokroić na plasterki o grubości ok. 2-3 mm.
  6. Gdy mięso z kurczaka się już zamarynuje, rozpocząć przygotowywanie szaszłyków. Najpierw na szaszłyk nabić kawałek cebuli, potem boczek, kurczaka i tak na przemian, kończąc szaszłyk również kawałkiem cebuli. Z powyższych składników wyszło mi 5 szaszłyków z kurczaka.
  7. Gotowe szaszłyki z kurczaka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) i piec szaszłyki przez 15 minut. Po tym czasie włączyć funkcję grill lub termoobieg i piec szaszłyki przez jeszcze około 10 minut.
  9. W międzyczasie przygotować sos. Może być to dowolny, Wasz ulubiony sos do dań z grilla lub możecie przygotować sos czosnkowy na bazie śmietany jak my. W tym celu należy wymieszać ze sobą 2 czubate łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstej kwaśnej śmietany 18% i doprawić sos do smaku czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
  10. Po upieczeniu wyciągnąć szaszłyki z piekarnika i polać wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!

Polecam również zajrzeć tutaj na bloga, w zakładkę: sałatki i surówki na grilla.


szaszłyki z kurczaka i boczku

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Szaszłyki z kurczaka i boczku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.