Szaszłyki z łososiem i ananasem
Sałatki i surówki

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Czy wiesz że…

Ananas (odmiany tradycyjne) zawiera dużo witaminy C. Kwas askorbinowy poza tym, że poprawia odporność, hamuje proces powstawania niektórych substancji rakotwórczych . Łosoś zaś uznawany jest za jeden z najzdrowszych gatunków ryb . Zawiera zdrowy tłuszczyk i świetnie smakuje!

Składniki

  • Filet z łososia 300g
  • Ananas 300g świeży lub z puszki
  • Czosnek 3 ząbki
  • Cebula 1 mała cebula
  • Cytryna 2 łyżki soku z cytryny
  • Ostra papryka 1 łyżeczka
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
Szaszłyki z łososiem i ananasem

Wykonanie:

  1. Czosnek i cebulę bardzo drobno posiekaj i utrzyj dodatkowo z odrobiną soli.
  2. Zdejmij skórę z łososia, pokrój go w kostkę o wielkości około 2 cm. Przypraw solą, pieprzem, papryką, nasmaruj sokiem z cytryny i przygotowaną wcześniej pastą z czosnku i cebuli.
  3. Ananasa pokrój w kostkę wielkości łososia.
  4. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę łososia i ananasa.
  5. Tak przygotowane szaszłyki usmaż najlepiej na patelni grillowej, po 4 minuty z każdej strony, lub piecz 10 minut w nagrzanym do temperatury 180C piekarniku.
  6. Szaszłyki podawaj z ulubionymi sałatkami i sosem czosnkowo-ziołowym.

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Rate this post

7 thoughts on “Szaszłyki z łososiem i ananasem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here