Może niektórym się wydawać, że sos pieczeniowy nijak pasuje do potrawy z indyka , który jest mięsem drobiowym, ale ja mimo wszystko uwielbiam to połączenie ;-)
Składniki
- Filet z indyka 5 filetów
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Papryka czerwona słodka
- Oliwa z oliwek
- Sos pieczeniowy ciemny wg. przepisu na blogu
Wykonanie:
- Przygotować sos pieczeniowy wg przepisu tutaj . (Ja zawsze przygotowuję sobie większą ilość sosu i mrożę go w pojemniczkach na inne okazje ;) )
- Na patelni rozgrzewamy oliwę. Indyka doprawiamy pieprzem i słodką papryką, smażymy z dwóch stron. Pod koniec smażenia doprawiamy solą.
- W garnku podgrzewamy sos pieczeniowy, wrzucamy do niego nasze podsmażone filety z indyka (tłuszcz z patelni również zlewamy do garnka z sosem).
- Dusimy mięso pod przykryciem ok. 5-10 minut.
- Wedle uznania sos można zaklepać , rozrabiając 1-2 łyżki mąki w zimnej wodzie i dolewając do sosu. Chwilę pogotować i gotowe.
- Do tego dania idealnie pasuje marchewka na słodko z groszkiem (przepis).

Szkoda tylko, że odwołanie na stronę z przepisem nie działa, a nigdzie na stronie nie można go znaleźć:/
jak mozna uzywac gotowych sosow w dzisiejszych czasach?
Gotowych? Chodzi Ci o sosy z paczki? Hmm, to chyba nie przeczytałaś dokładnie tego posta – bo parę razy przewija się odesłanie do notki, w której jest przepis na sos – i jest wyjaśnienie, że przygotowuję większą ilość sosu, po czym mrożę go na inne okazje – a to jest chyba legalne i nieszkodliwe ;-)
sos pieczeniowy! kocham! a najbardziej w połączeniu z kluskami śląskimi :)
Z kluskami również jest pycha!
ja się wcale nie dziwię, że lubisz to połączenie, bo danie wygląda mega apetycznie. Zjadłabym z ochotą ;)
Tato byłby w niebiee =)
To fajnie ;)