Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym Putenschnitzel in einer dunklen Sauce

Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce


Może niektórym się wydawać, że sos pieczeniowy nijak pasuje do potrawy z indyka , który jest mięsem drobiowym, ale ja mimo wszystko uwielbiam to połączenie ;-)

Składniki

  • Filet z indyka 5 filetów
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Papryka czerwona słodka
  • Oliwa z oliwek
  • Sos pieczeniowy ciemny wg. przepisu na blogu
Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce

Wykonanie:

  1. Przygotować sos pieczeniowy wg przepisu tutaj . (Ja zawsze przygotowuję sobie większą ilość sosu i mrożę go w pojemniczkach na inne okazje ;) )
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Indyka doprawiamy pieprzem i słodką papryką, smażymy z dwóch stron. Pod koniec smażenia doprawiamy solą.
  3. W garnku podgrzewamy sos pieczeniowy, wrzucamy do niego nasze podsmażone filety z indyka (tłuszcz z patelni również zlewamy do garnka z sosem).
  4. Dusimy mięso pod przykryciem ok. 5-10 minut.
  5. Wedle uznania sos można zaklepać , rozrabiając 1-2 łyżki mąki w zimnej wodzie i dolewając do sosu. Chwilę pogotować i gotowe.
  6. Do tego dania idealnie pasuje marchewka na słodko z groszkiem (przepis).


Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce

    • Słodka Babeczka :

      Gotowych? Chodzi Ci o sosy z paczki? Hmm, to chyba nie przeczytałaś dokładnie tego posta – bo parę razy przewija się odesłanie do notki, w której jest przepis na sos – i jest wyjaśnienie, że przygotowuję większą ilość sosu, po czym mrożę go na inne okazje – a to jest chyba legalne i nieszkodliwe ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.