szparagi pieczone z sosem beszamelowym
Obiad

Szparagi pieczone z sosem beszamelowym

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 3 porcje

Szparagi pieczone z sosem beszamelowym to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. U nas często pojawia się z dodatkiem młodych ziemniaków oraz sadzonego jajka.


Szparagi pieczone – Składniki:

  • 1 pęczek szparagów – ok. 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej rzepakowy do polania główek szparagów
  • odrobina startego parmezanu do oprószenia zapiekanki

Sos beszamelowy do szparagów:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 średnio czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przepis na szparagi pieczone z sosem beszamelowym:

  1. Przygotować szparagi. Ja tym razem używałam zielonych. Należy je umyć, osuszyć, a następnie odłamać twarde końce. W tym celu powinno złapać się szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem. Główki szparagów skropić oliwą lub olejem.
  3. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni, na bardzo malutkim płomieniu roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać przez kilkanaście sekund aż powstanie gładka masa. Kolejno, dalej mieszając, wlewać mleko (wcześniej lekko podgrzane). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dalej gotować na małym płomieniu, cały czas mieszając do czasu aż powstanie dość gęsty jednolity sos (zajmuje to około 7 minut).
  4. Tak przygotowany sos zestawić z ognia i polać nim szparagi w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając bez sosu główki szparagów, które wcześniej były skropione oliwą. Wierzch zapiekanki oprószyć startym parmezanem.
  5. Wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20-25 minut aż szparagi zmiękną a sos beszamelowy się zapiecze. Pod koniec pieczenia można zakryć folią główki szparagów, by za bardzo się nie przypiekły. Smacznego!

szparagi pieczone pod beszamelem

5 / 5 ( 22 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.