szparagi pieczone z sosem beszamelowym

Szparagi pieczone z sosem beszamelowym


Szparagi pieczone z sosem beszamelowym to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. U nas często pojawia się z dodatkiem młodych ziemniaków oraz sadzonego jajka.


Szparagi pieczone – Składniki:

  • 1 pęczek szparagów – ok. 500 g
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej rzepakowy do polania główek szparagów
  • odrobina startego parmezanu do oprószenia zapiekanki

Sos beszamelowy do szparagów:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 3 średnio czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przepis na szparagi pieczone z sosem beszamelowym:

  1. Przygotować szparagi. Ja tym razem używałam zielonych. Należy je umyć, osuszyć, a następnie odłamać twarde końce. W tym celu powinno złapać się szparaga w obie ręce i przełamać – sam pęknie w odpowiednim miejscu. Twarde końce wywalić, a miękkie łodygi szparagów ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Zielonych szparagów nie trzeba obierać.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, doprawić solą, pieprzem. Główki szparagów skropić oliwą lub olejem.
  3. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni, na bardzo malutkim płomieniu roztopić masło, dodać mąkę i energicznie mieszać przez kilkanaście sekund aż powstanie gładka masa. Kolejno, dalej mieszając, wlewać mleko (wcześniej lekko podgrzane). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Dalej gotować na małym płomieniu, cały czas mieszając do czasu aż powstanie dość gęsty jednolity sos (zajmuje to około 7 minut).
  4. Tak przygotowany sos zestawić z ognia i polać nim szparagi w naczyniu żaroodpornym, pozostawiając bez sosu główki szparagów, które wcześniej były skropione oliwą. Wierzch zapiekanki oprószyć startym parmezanem.
  5. Wstawić całość do rozgrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 20-25 minut aż szparagi zmiękną a sos beszamelowy się zapiecze. Pod koniec pieczenia można zakryć folią główki szparagów, by za bardzo się nie przypiekły. Smacznego!

szparagi pieczone pod beszamelem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.