Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Szparagi w cieście francuskim z sezamem



Szybka przekąską – idealna na sezonową imprezę , czy też wieczorne podjadanie ;-)

Składniki

  • Szparagi 12 szparagów (ja użyłam zielonych)
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Sos sojowy
  • Sól
  • Jajko
  • Ziarna sezamu
  • Sos dowolny
Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Wykonanie:

  1. Szparagi ugotować al dente w osolonej wodzie (zobacz post: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować? ). Szparagi można obrać z grubszych włókien jeśli istnieje taka potrzeba.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem sojowym i podzielić na 12 paseczków.
  3. Każdego szparaga owinąć ciastem francuskim (zawijać spiralnie, aby jeden kawałek ciasta nachodził na drugi).
  4. Posmarować owinięte szparagi rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Ułożyć na blaszce i piec w piekarniku przez ok. 15 minut w 200C (aż ciasto się zarumieni).
  5. Podawać z sosem czosnkowym , tatarskim lub innym ulubionym.


Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Szparagi w cieście francuskim z sezamem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.