Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach

Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach


Pyszny pomysł na śniadanie ;-)
Więcej przepisów ze szparagami znajdziecie tutaj: Szparagi – przepisy

Składniki

  • Szynka szwarcwaldzka 4 plasterki
  • Zielony szparag 4 szparagi
  • Jajko 3-4 jajka
  • Śmietana kremówka 70ml
  • Mozzarella 4 plasterki
  • Tymianek

Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach

Wykonanie:

  1. Ramekiny/ kokilki wyłożyć plasterkami szynki parmeńskiej. Szparagi umyć, obrać (jeśli istnieje taka potrzeba), odłamać zdrewniałe końce, łodyżki pokroić na małe, kilku milimetrowe plasterki a końcówki główki pozostawić w całości do ozdoby.
  2. Do miski wbić jajka, dodać śmietankę kremówkę, doprawić solą i pieprzem, wrzucić kilka listków tymianku, zmiksować.
  3. Na szynkę w kokilkach wyłożyć po 2 plasterki mozzarelli.
  4. Masę wlać do kokilek, dodać pokrojone szparagi, a na koniec główki szparagów.
  5. Piec przez 15 minut w temp. 200C.Wyjąć z piekarnika, studzić przez ok 5 minut, by masa całkowicie się ścięła. Można podawać ze smakowymi oliwami. Smacznego!

Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.