Szparagi zapiekane w sosie serowym

Szparagi zapiekane w sosie serowym


Składniki

  • Szparagi 1 pęczek
  • Sól
  • Cukier
  • Cytrynka kilka kropli soku z cytryny
  • Śmietana 30% 250ml
  • Ser żółty 150g
  • Cebula 1 cebula
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa
  • Ostra papryka w proszku
Szparagi zapiekane w sosie serowym

Wykonanie:

  1. Najpierw przeczytaj porady na temat szparagów: Szparagi – przepisy. Jak obierać, gotować?
  2. Szparagi obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Po ugotowaniu wyciągnąć i odcedzić z wody.
  3. Przygotować sos serowy: zobacz tutaj przepis na sos serowy
  4. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, przełożyć do niego szparagi i polać serowym sosem.
  5. Wierzch posypać pozostałym startym serem i posypać ostrą papryką w proszku.
  6. Włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 180C.

Szparagi zapiekane w sosie serowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Szparagi zapiekane w sosie serowym

  1. LetItBe :

    zrobiłam, sos pyszny, jednak szparagi wyszły bardzo włókniste :( nie wiem czemu, może za mało były obrane, choć to byly te chude i i tak zostały cienkie patyczki po obraniu :P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.