Szparagi zapiekane z pistacjami i fetą to super pyszny pomysł na dodatek do obiadu lub kolację. W towarzystwie sosu winegret z dodatkiem miodu i musztardy smakują genialnie! Gorąco polecam!
Składniki:
Składniki na szparagi zapiekane z pistacjami:
- 1 pęczek zielonych szparagów – ok. 500 g
- 3 duże garści solonych, prażonych pistacji w łupinkach – ok. 100 g
- oliwa z oliwek do skropienia szparagów
- szczypta soli do oprószenia szparagów
- ok. 30 g sera feta
- 3 pomidorki koktajlowe
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przepis na szparagi zapiekane z pistacjami i fetą:
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
- Ze szparagów odłamać twarde końcówki (ok. 1/3 końcówki sama powinna pęknąć w odpowiednim miejscu przy próbie wygięcia szparagów).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C.
- Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i poukładać szparagi tak, by nie nachodziły na siebie. Piec je w piekarniku przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie pistacje bez łupinek posiekać na mniejsze kawałki.
- Ser feta również pokruszyć na mniejsze kawałki.
- Szparagi wyjąć z piekarnika, skropić je oliwą z oliwek, posypać pokruszonymi pistacjami. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Piec przez kolejne 5-10 minut do miękkości szparagów (w zależności od ich grubości). Szparagi powinny pozostać delikatnie chrupiące – najłatwiej sprawdzić ich odpowiednią miękkość wbijając w nie widelec.
- Po upieczeniu wyłożyć szparagi na talerze. Posypać pokruszonymi kawałkami sera feta oraz poukładać na wierzchu cząstki pomidorków (u mnie pomidorki zostały pokrojone na ćwiartki).
- Wszystkie składniki na sos umieścić w szklance i wymieszać na jednolity sos.
- Szparagi z dodatkami polać wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego!
Jeśli lubicie szparagi to może zainteresują Was również takie przepisy jak: krem z białych szparagów oraz pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami. Gorąco zachęcam do wypróbowania tych przepisów!
