Szybkie, pyszne i bajecznie proste? Tak! To ciasto Szyszkowy Król :) Polecam gorąco do niedzielnej kawy i nie tylko :)
Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka rozmiar M
- pół szklanki cukru (ok. 110 g)
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 45 g)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (ok. g)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz do biszkoptu:
- 120 ml gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka kawy (u mnie Jacobs Cronat Gold)
Składniki na masę śmietankową:
- 660 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru (4 lekko czubate łyżki)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 ml wrzącej wody + 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowe składniki:
- ok. 510 g masy kajmakowej dobrej jakości
- 2 szklanki ryżu preparowanego – ok. 45 g
- ok. 140-150 g herbatników ciemnych (u mnie dark, ale mogą być też kakaowe)
- 1 słoiczek (ok. 280 g) dżemu truskawkowego

Przepis na ciasto Szyszkowy Król:
- Białka wraz ze szczyptą soli ubić w misie miksera na sztywną pianę. Kolejno wsypywać stopniowo cukier i miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucać po jednym żółtku, czekając aż poprzednie złączy się z masą. Na koniec wyłączyć mikser, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
- W 120 ml gorącej wody rozpuścić 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, dokładnie wymieszać.
- Biszkopt przełożyć z powrotem do blaszki, nasączyć go ponczem kawowym (zużyłam około połowę ponczu).
- Do czystej misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na sztywną masę, ale nie ubijać zbyt długo, by nie zrobić ze śmietany masła. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
- W międzyczasie w osobnym naczynku umieścić 3 łyżeczki żelatyny w proszku. Zalać ją 60 ml wrzątku i bardzo dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła i nie było grudek. Po przestudzeniu (żelatyna powinna być nadal płynna) dodać 2-3 łyżki kremu ze śmietany i mascarpone, wymieszać, a kolejno dodać do misy z pozostałym kremem i zmiksować na najniższych obrotach miksera.
- Ostygnięty i nasączony biszkopt posmarować równomiernie dżemem truskawkowym. Następnie wyłożyć krem śmietankowy. Kolejno ułożyć warstwę z ciemnych herbatników. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i rozsmarować na herbatnikach.
- Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


szkoda,że nie ma rozmiaru blachy…
Apetyczne ciacho, trzeba przetestować
a na jaką blachę taka porcja?