szyszkowy król
Wypieki

Szyszkowy Król

Kuchnia : Polska

Szybkie, pyszne i bajecznie proste? Tak! To ciasto Szyszkowy Król :) Polecam gorąco do niedzielnej kawy i nie tylko :)

Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar M
  • pół szklanki cukru (ok. 110 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej (ok. 45 g)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (ok. g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz do biszkoptu:

  • 120 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka kawy (u mnie Jacobs Cronat Gold)

Składniki na masę śmietankową:

  • 660 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru (4 lekko czubate łyżki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 60 ml wrzącej wody + 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowe składniki:

  • ok. 510 g masy kajmakowej dobrej jakości
  • 2 szklanki ryżu preparowanego – ok. 45 g
  • ok. 140-150 g herbatników ciemnych (u mnie dark, ale mogą być też kakaowe)
  • 1 słoiczek (ok. 280 g) dżemu truskawkowego
szyszkowy król przepis

Przepis na ciasto Szyszkowy Król:

  1. Białka wraz ze szczyptą soli ubić w misie miksera na sztywną pianę. Kolejno wsypywać stopniowo cukier i miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wrzucać po jednym żółtku, czekając aż poprzednie złączy się z masą. Na koniec wyłączyć mikser, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
  2. W 120 ml gorącej wody rozpuścić 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej, dokładnie wymieszać.
  3. Biszkopt przełożyć z powrotem do blaszki, nasączyć go ponczem kawowym (zużyłam około połowę ponczu).
  4. Do czystej misy miksera wlać mocno schłodzoną śmietankę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na sztywną masę, ale nie ubijać zbyt długo, by nie zrobić ze śmietany masła. Następnie dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać.
  5. W międzyczasie w osobnym naczynku umieścić 3 łyżeczki żelatyny w proszku. Zalać ją 60 ml wrzątku i bardzo dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła i nie było grudek. Po przestudzeniu (żelatyna powinna być nadal płynna) dodać 2-3 łyżki kremu ze śmietany i mascarpone, wymieszać, a kolejno dodać do misy z pozostałym kremem i zmiksować na najniższych obrotach miksera.
  6. Ostygnięty i nasączony biszkopt posmarować równomiernie dżemem truskawkowym. Następnie wyłożyć krem śmietankowy. Kolejno ułożyć warstwę z ciemnych herbatników. Masę kajmakową wymieszać z ryżem preparowanym i rozsmarować na herbatnikach.
  7. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
ciasto szyszkowy król
przepis na ciasto szyszkowy król
4.8 / 5 ( 42 głosów )

3 thoughts on “Szyszkowy Król”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.