talarki ziemniaczane z piekarnika

Talarki ziemniaczane z piekarnika


Talarki ziemniaczane z piekarnika – to dość szybka w wykonaniu i pyszna przekąska z ziemniaków. My uwielbiamy ziemniaki w każdej postaci, a talarki szczególnie! Z sosem czosnkowym lub z sosem na bazie majonezu, śmietany i ketchupu smakują rewelacyjnie i stanowią fajny dodatek do obiadu. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!


Talarki ziemniaczane z piekarnika to pyszne ziemniaki w plastrach, które kroimy na grubość, która najbardziej nam odpowiada. My z reguły kroimy je na plasterki o grubości ok. 3 mm i poniższy czas pieczenia wskazany w wykonaniu właśnie dotyczy takiej grubości ziemniaków.  Jeśli zdecyduje się na cieńsze plasterki, to czas pieczenia ulegnie skróceniu, zaś jeśli wolicie grubsze ziemniaczki, to czas pieczenia należy wtedy odpowiednio wydłużyć.

Poniża wersja talarków jest zdrowszą wersją, bez nadmiaru tłuszczu, więc można spokojnie uznać, że jest są to fit talarki ziemniaczane, gdyż zawierają o wiele mniej tłuszczu niż tradycyjne talarki smażone na patelni.


Talarki ziemniaczane z piekarnika – Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (po obraniu ok. 800 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki przypraw curry
  • sól do smaku

talarki z ziemniaków

Jak zrobić talarki ziemniaczane z piekarnika:

  1. Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić na dość cienkie plasterki za pomocą noża lub robota kuchennego (ja zdecydowanie preferuję robota kuchennego – w szybki i prosty sposób uzyskuje się plasterki o takiej samej grubości).
  2. Następnie plasterki ziemniaków ułożyć na ręczniku kuchennym i dokładnie je osuszyć.
  3. Osuszone ziemniaki w talarkach wrzucić do miski, dodać olej oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać, by każdy plasterek ziemniaka był otoczony w przyprawach.
  4. Przygotować dwie duże blaszki z piekarnika. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia. Kolejno na blaszkach wyłożyć plasterki ziemniaków, jeden obok drugiego, uważając by na siebie nie nachodziły.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C (góra-dół) i piec talarki ziemniaczane przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia zamienić blaszki miejscami, by ziemniaki równo się upiekły.
  6. Po upieczeniu podawać talarki samodzielnie lub z ulubionymi sosami. Smacznego!

Polecam domowy sos czosnkowy lub sos tysiąca wysp.


talarki ziemniaczane

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.