Tarta z czereśniami

Tarta z czereśniami

Szybka i prosta tarta z czereśniami!

Składniki

  • na formę o średnicy 28-30cm lub dwie 20cm
  • Mąka pszenna 250g
  • Cukier 65g drobnego cukru (najlepiej cukier puder)
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Masło 150g
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki
  • Czereśnie 2 szklanki wypestkowanych czereśni
  • Cukier 5 łyżek cukru kryształowego
  • Mąka 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki roztopionego masła
  • Bita śmietana do dekoracji (śmietana kremówka + cukier)

Tarta z czereśniami

Wykonanie:

  1. Przygotować kruche ciasto do tart słodkich wg przepisu stąd: Przepis na kruche ciasto (słodkie i wytrawne)
  2. Czereśnie przekroić na pół, wymieszać z 5 łyżkami cukru, roztopionym masłem, mąką. Podsmażyć z 2-3 minutki na patelni. Wyłożyć na ciasto.
  3. Ponownie włożyć tartę do piekarnika i piec jeszcze z 15 minut w 180C. Ostudzić, udekorować bitą śmietaną. Smacznego!

Tarta z czereśniami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Tarta z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.