wigilijna tarta z kiszoną kapustą

Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami

Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – sprawdzi się zarówno jako danie na wigilijny stół, tani świąteczny obiad, czy też jako zwykły obiad lub kolacja na ciepło. Idealnie pasuje do barszczu czerwonego. Podane składniki dotyczą formy o średnicy 24 cm.


Tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami – Składniki:

Składniki na kruchy spód do tarty:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula – ok. 170g
  • olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 180 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki startego parmezanu – ok. 40g
  • sól i pieprz do smaku

tarta z kiszoną kapustą i grzybami do barszczu

Przepis na kruchą tartę z kiszoną kapustą i pieczarkami:

Przepis na farsz do tarty z kiszoną kapustą:

  1. Pieczarki oczyścić (zobacz wpis: Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kosteczkę.
  2. Cebulę obrać i również pokroić w kosteczkę.
  3. Kapustę kiszoną odsączyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, dodać liście laurowe i gotować przez ok. 25-35 minut aż kapusta zmięknie (czasami jest już miękka po 20 minutach, a czasami trzeba ją pogotować dłużej niż 35 minut – wszystko zależy od kapusty). Po tym czasie odcedzić kapustę na sitku.
  4. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dorzucić pieczarki i smażyć do czasu aż zmniejszą swoją objętość, a nadmiar płynów odparuje.
  5. Kolejno do patelni z cebulą i pieczarkami dorzucić ugotowaną do miękkości i odcedzoną kapustę kiszoną. Smażyć całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by farsz nie przywarł do patelni. Po usmażeniu odstawić na bok.

Przepis na ciasto kruche do tarty wytrawnej:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat kuchenny usypując wzgórek. Zrobić w środku wgłębienie, dodać pokrojone w kosteczkę masło, sól oraz wbić jajko. Wyrobić szybko jednolite ciasto, uformować kulę, zwinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Formę na tartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem.
  2. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować pozostałe 2/3 ciasta na placek, nieco większy niż średnica formy na tartę. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać spód widelcem, a następnie wstawić formę z ciastem do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. Przykryć ciasto w blaszce folią aluminiową, a na jej wierzch wysypać obciążenie (np. suchą fasolę, ryż lub specjalne kulki). Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć formę z piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W międzyczasie z pozostałej 1/3 ciasta wyciąć gwiazdki lub inne wzory.

Przepis na świąteczną tartę z kiszoną kapustą i grzybami:

  1. W miseczce rozbełtać jajko, dodać śmietanę oraz starty parmezan. Dokładnie wymieszać.
  2. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z kapusty i grzybów. Całość zalać masą śmietanowo-jajeczno-serową. Na wierzchu tarty ułożyć wycięte z ciasta wzory (u mnie gwiazdki). Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec całość przez ok. 25 minut, do czasu lekkiego zarumienienia. Podawać z barszczykiem. Smacznego!

tarta na kruchym cieście

tarta z kiszoną kapustą i pieczarkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.