Tarta z malinami i kremem cynamonowym

Tarta z malinami i kremem cynamonowym


Post został przeniesiony z mojego poprzedniego bloga ze słodkościami.

Składniki

  • na formę o średnicy 28-30cm lub dwie – 20cm
  • Mąka pszenna 250g
  • Cukier puder 65g
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Masło 150g
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki
  • Krem
  • Mleko 2 szklanki
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Jajko 3 żółtka z dużych jajek
  • Cukier puder 75g
  • Mąka kukurydziana 3 łyżki
  • Masło 1 łyżka

Tarta z malinami i kremem cynamonowym

Wykonanie:

  1. Przygotować ciasto na słodkie tarty . Włożyć je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłożyć je do formy na tartę i upiec wg dalszych wskazówek jak w tym przepisie: Przepis na kruche ciasto (słodkie i wytrawne) . Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia.
  2. Mleko wlać do garnka, dodać cynamon. Podgrzać na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i gotować jeszcze 5 minut. Kolejno przecedzić mleko przez drobne sitko.
  3. Żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą utrzeć na gładką masę. Stopniowo wlewać do niej gorące mleko, cały czas mieszając. Następnie przelać krem do garnka, podgrzać i mieszać drewnianą łyżką (krem ma zgęstnieć). Ostudzić.
  4. Masło utrzeć za pomocą miksera na puszystą masę, dodać do ostudzonego kremu i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć krem do upieczonego kruchego ciasta, rozprowadzić równomiernie za pomocą łyżki, na wierzch wysypać maliny. Piec jeszcze przez 10 minut w temp. 200C.
  5. Tartę podawać na ciepło lub schłodzoną do temp. pokojowej. Smacznego!

Tarta z malinami i kremem cynamonowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Tarta z malinami i kremem cynamonowym

  1. Zuza :

    Witam, w przepisie jest podane, że do kremu nalezy dać 1 łyżkę masła, czy to na pewno prawidłowa ilość? Bo później napisane jest, że należy to masło utrzeć ;)

    • SłodkaBabeczka :

      Tak, jedną taką w miarę czubatą łyżkę – w wysokim naczyniu mikserem ręcznym można utrzeć taką ilość :) w razie trudności można posłużyć się łyżką, dodając trochę cukru :)

  2. Panna Młoda :

    Zaintrygowało mnie połączenie cynamonu i malin. Nigdy w takim zestawieniu ich nie jadłam. Muszę wykorzystać chyba ostatnie maliny z mojego ogrodu i spróbować wykonać ten przepis, tylko obawiam się, czy krem mi się nie zwarzy, albo żółtka nie zetną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.