ciasto z truskawkami bez pieczenia

Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo


Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo – pyszna i szybka tarta ze śmietankowo-truskawkowym nadzieniem, to propozycja na ciasto idealna na upalne dni.


Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Wbrew pozorom nie jest ono aż takie słodkie, szybko się je robi, a co najważniejsze tarta z musem truskawkowym to ciasto bez pieczenia, więc nie wymaga użycia piekarnika w te upały! Tak więc same plusy! Gorąco polecam wypróbować ten przepis na tartę na spodzie z ciasteczek Oreo, a jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zajrzyjcie również tutaj po ten przepis: Truskawkowiec bez pieczenia.

Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo – Składniki:

Składniki na spód z ciasteczek Oreo

  • ok. 350 g ciasteczek Oreo (u mnie 2 opakowania po 176 g każde)
  • 70 g masła

Składniki na kremową masę truskawkową:

  • ok. 350 g truskawek
  • 4 czubate łyżki cukru – ok. 60 g
  • 4 łyżki soku z cytryny – ok. 60 ml
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku – ok. 24 g
  • ok. 90 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

Dodatkowe składniki:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka żelatyny – ok. 4g
  • ok. 30 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 4 truskawki do dekoracji

ciasto bez pieczenia z truskawkami

ciasto z truskawkami szybkie ciasto z truskawkami

Przepis na tartę z musem truskawkowym na spodzie Oreo:

  1. Spód ciasteczkowy: Ciasteczka Oreo wyciągnąć z opakowania, wrzucić do blendera i zmiksować do czasu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodać miękkie masło i wyrobić rękoma jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki blaszki do tarty o średnicy 26 cm (można też użyć oczywiście innego dowolnego naczynia – nie musi być to forma na tartę, lecz może być zwykła blaszka prostokątna. Wstawić blaszkę z ciasteczkowym spodem do lodówki i schładzać przez minimum 30 minut (a najlepiej godzinę).
  2. Mus truskawkowy ze śmietanką: żelatynę rozpuścić w około 90 ml gorącej wody (lub tak jak napisano na Waszym opakowaniu, bo technika przygotowania żelatyny może się różnić w zależności od producenta), dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie wrzucić je do małego garnuszka. Dodać do nich cukier i sok z cytryny, włączyć palnik, a owoce lekko zgnieść tłuczkiem do puree. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Następnie owoce wraz z sokiem (jeszcze ciepłe) zblendować na jednolity mus, dodać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić całośćdo temperatury pokojowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, a następnie powoli dodawać do ostudzonego, ale wciąż płynnego musu truskawkowego i delikatnie wymieszać. Tak powstały krem śmietankowo-truskawkowy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek Oreo i dokładnie wyrównać. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.
  3. Ozdobienie tarty z truskawkami: Żelatynę rozpuścić w około 30 ml gorącej wody (lub tak jak napisano na Waszym opakowaniu). Dokładnie wymieszać, by nie było grudek i pozostawić do ostudzenia – ale żelatyna powinna pozostać nadal płynna. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder, a następnie wlać powoli ostudzoną żelatynę i miksować na małych obrotach tylko do czasu połączenia się składników. Rękaw cukierniczy z tylką wypełnić bitą śmietaną i ozdobić tartę (u mnie wyszło 8 kleksów ze śmietany. Wierzch każdego śmietanowego kleksa udekorować przekrojonymi na pół truskawkami (można też dać truskawki w całości – wedle uznania). Smacznego!

tarta z oreo i truskawkami tarta oreo z truskawkami tarta bez pieczenia z truskawkami

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.