Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo – pyszna i szybka tarta ze śmietankowo-truskawkowym nadzieniem, to propozycja na ciasto idealna na upalne dni.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Wbrew pozorom nie jest ono aż takie słodkie, szybko się je robi, a co najważniejsze tarta z musem truskawkowym to ciasto bez pieczenia, więc nie wymaga użycia piekarnika w te upały! Tak więc same plusy! Gorąco polecam wypróbować ten przepis na tartę na spodzie z ciasteczek Oreo, a jeśli lubicie ciasta bez pieczenia to zajrzyjcie również tutaj po ten przepis: Truskawkowiec bez pieczenia.
Tarta z musem truskawkowym na spodzie Oreo – Składniki:
Składniki na spód z ciasteczek Oreo
- ok. 350 g ciasteczek Oreo (u mnie 2 opakowania po 176 g każde)
- 70 g masła
Składniki na kremową masę truskawkową:
- ok. 350 g truskawek
- 4 czubate łyżki cukru – ok. 60 g
- 4 łyżki soku z cytryny – ok. 60 ml
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku – ok. 24 g
- ok. 90 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
- 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Dodatkowe składniki:
- 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka żelatyny – ok. 4g
- ok. 30 ml gorącej wody (ale nie wrzątku)
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- 4 truskawki do dekoracji
Przepis na tartę z musem truskawkowym na spodzie Oreo:
- Spód ciasteczkowy: Ciasteczka Oreo wyciągnąć z opakowania, wrzucić do blendera i zmiksować do czasu aż powstanie konsystencja mokrego piasku. Dodać miękkie masło i wyrobić rękoma jednolitą masę. Tak przygotowanym ciastem wylepić dno i boki blaszki do tarty o średnicy 26 cm (można też użyć oczywiście innego dowolnego naczynia – nie musi być to forma na tartę, lecz może być zwykła blaszka prostokątna. Wstawić blaszkę z ciasteczkowym spodem do lodówki i schładzać przez minimum 30 minut (a najlepiej godzinę).
- Mus truskawkowy ze śmietanką: żelatynę rozpuścić w około 90 ml gorącej wody (lub tak jak napisano na Waszym opakowaniu, bo technika przygotowania żelatyny może się różnić w zależności od producenta), dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, a następnie wrzucić je do małego garnuszka. Dodać do nich cukier i sok z cytryny, włączyć palnik, a owoce lekko zgnieść tłuczkiem do puree. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 3 minuty. Następnie owoce wraz z sokiem (jeszcze ciepłe) zblendować na jednolity mus, dodać ciepłą, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić całośćdo temperatury pokojowej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, a następnie powoli dodawać do ostudzonego, ale wciąż płynnego musu truskawkowego i delikatnie wymieszać. Tak powstały krem śmietankowo-truskawkowy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek Oreo i dokładnie wyrównać. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin do całkowitego stężenia.
- Ozdobienie tarty z truskawkami: Żelatynę rozpuścić w około 30 ml gorącej wody (lub tak jak napisano na Waszym opakowaniu). Dokładnie wymieszać, by nie było grudek i pozostawić do ostudzenia – ale żelatyna powinna pozostać nadal płynna. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania dodając cukier puder, a następnie wlać powoli ostudzoną żelatynę i miksować na małych obrotach tylko do czasu połączenia się składników. Rękaw cukierniczy z tylką wypełnić bitą śmietaną i ozdobić tartę (u mnie wyszło 8 kleksów ze śmietany. Wierzch każdego śmietanowego kleksa udekorować przekrojonymi na pół truskawkami (można też dać truskawki w całości – wedle uznania). Smacznego!