Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem

Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i pomidorkami zapiekana z jajkiem, ricottą i parmezanem. Dla osób zapracowanych i oszczędzających czas w kuchni polecam poniższą tartę w wersji z gotowym ciastem francuskim lub gotowym kruchym ciastem.

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • mąka pszenna 120g
  • masło 60g, schłodzone
  • sól 1/3 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • śmietana kremówka 30% lub 36%, 1 łyżka
  • Składniki na nadzienie:
  • ser ricotta 200g
  • ser grana padano 70g
  • jajka 2
  • pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
  • suszony tymianek pół łyżeczki
  • szpianak świeży 150g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek

20140216_214553


Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 18cm.
  2. Mąkę przesiać z solą, dodać cukier i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem aż powstaną ‘okruchy’. Dodać 1 łyżkę chłodnej śmietany kremówki, po czym szybko wyrobić ciasto w zwartą kulę. Spłaszczyć ją w dłoniach, zwinąć w folię spożywczą i włóżyć do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnej przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zmniejsz płomień i podsmażyć szpinak do zwiędnięcia. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę (nie dłużej, bo czosnek może zrobić się gorzki).
  4. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i utworzyć nieco grubsze brzegi ciasta. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiec przez ok. 15 minut.
  5. W misce rozkłócić jajka, dodać ricottę oraz tymianek i całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać większą część sera grana padano, pieprz oraz szpinak i ponownie wymieszać. Przelać masę na podpieczony spód i rozłóżyć na niej połówki pomidorków. Posypać resztą sera grana padano.
  6. Piec ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Tarta ze szpinakiem, pomidorkami, ricottą i parmezanem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.