Tartaletki z galaretką i nektarynkami

Tartaletki z galaretką i nektarynkami

Składniki

  • Galaretka pomarańczowa 2 galaretki
  • Nektarynka 2 nektarynki
  • Masło 150g
  • Mąka pszenna 250g
  • Cukier 1/3 szklanki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Jajko 1 duże jajko
  • Śmietana kremówka 2 łyżki

Tartaletki z galaretką i nektarynkami

Wykonanie:

  1. Mąkę, cukier (1/3 szkl.) i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy schłodzone masło pokrojone w kostkę. Siekamy nożem lub rozdrabniamy ręcznie do momentu aż wszystko zacznie przypominać okruszki chleba.
  2. Mieszamy jajko i śmietanę, a następnie wlewamy je do środeczka utworzonego w kopcu mąki. Mieszamy, a następnie zagniatamy. Formujemy płaski placek i wkładamy w folii spożywczej na 30 minut do lodówki.
  3. Formy do tartaletek natłuszczamy. W każdej foremce ciasto idealnie przygnieść do brzegów, nakłuć widelcem.
  4. Rozgrzać piekarnik do 200C na 20 minut przed pieczeniem.
  5. Ciasto można obciążyć ziarnami fasoli, ale ja tego zwykle nie robię ;-)
  6. Ciasto w foremkach wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200C przez 5 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190C i pieczemy jeszcze 5-10 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor.
  7. 2 galaretki rozpuszczamy w 700ml wody.
  8. Nektarynki kroimy w kostkę.
  9. Na ostudzone tartaletki kładziemy nektarynki, zalewamy je lekko stężałą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Tartaletki z galaretką i nektarynkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Tartaletki z galaretką i nektarynkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.