tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia


Tatar ze śledzia to super pomysł na przekąskę zarówno na imprezę, jak i na święta. Jeśli lubicie śledzie, konserwowe ogórki i marynowane grzybki, to tatar ze śledzia również powinien Wam przypaść do gustu. Gorąco polecam!


Tatar ze śledzia przepis

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę i znajomych jakąś super przekąską, to polecam wypróbować przepis na tatar ze śledzia. Pięknie się prezentuje i super smakuje. Oczywiście wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, ale moim zdaniem lepszy efekt wizualny uzyska się układając składniki warstwowo. Taka potrawa ze śledzia, jajek, ogórka i musztardy to na śląsku popularne danie o nazwie Hekele i bardzo przypomina tradycyjnego tatara ze śledzia. Jeśli zaś szukacie więcej przepisów na imprezę, to gorąco polecam zakładkę: przekąski na imprezę, zwłaszcza roladki z tortilli z szynką oraz ślimaczki z ciasta francuskiego. Na pewno znajdziecie coś tam dla siebie.

tatar ze śledzi

Tatar ze śledzia – Składniki:

  • 3 średnie filety śledziowe ala Matjas w oleju – ok. 200 g
  • 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 średnie ogórki konserwowe – ok. 100 g
  • pół średniej czerwonej cebuli – ok. 50 g
  • 1 mały słoiczek marynowanych grzybów (u mnie podgrzybki – ok. 80 g po odsączeniu z zalewy)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Dodatkowo 2 obręcze o średnicy 8-9 cm (na 2 porcje tatara śledziowego)

składniki

Przepis na tatar ze śledzia:

  1. Jajko ugotować na twardo. Koniecznie zobacz wpis jak ugotować idealne jajka na twardo? Następnie ugotowane jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę.
  2. Śledzie opłukać z oleju i osuszyć za pomocą ręczników papierowych (z reguły śledzie w oleju nie wymagają moczenia, jeśli jednak byłyby za słone, to można je chwilę wymoczyć w zimnej wodzie do momentu uzyskania mniej słonego smaku). Kolejno pokroić śledzie w kostkę, podobnej wielkości jak jajka. Przerzucić pokrojone śledzie do miseczki, dodać olej, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
  3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę o wielkości podobnej do pokrojonych w kostkę śledzi i jajek.
  4. Czerwoną cebulę obrać, a następnie drobno posiekać.
  5. Grzyby marynowane odsączyć z zalewy,  a następnie drobno posiekać.
  6. Dwie metalowe obręcze o średnicy ok. 8-9 cm posmarować od środka olejem, a następnie wypełnić w podanej kolejności: śledzie,  ogórki, cebula, marynowane grzyby, jajko. Lekko docisnąć każdą warstwę. Delikatnie zdjąć obręcze a wierzch tatara ze śledzi oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

tatar ze śledzia przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.