tatar
Kolacja Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Tatar

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Porcje : 2 porcje

W naszej rodzinie tatar, to jedna z ulubionych potraw, które muszą pojawić się na imprezowym stole. Tak więc, czy to urodziny, czy imieniny, czy też Sylwester – tatar wołowy musi być.

Tatar przepis

Najczęściej w naszym domu pojawia się tatar wołowy – taka klasyka gatunku. Jego smak zależy przede wszystkim od rodzaju użytego mięsa, więc trzeba zadbać o to, by wołowina pochodziła ze sprawdzonego źródła. Mięso na tatara, czyli przeznaczone na befsztyk tatarski najlepiej by było chude, miękkie i jak najbardziej świeże – u nas najczęściej pojawia się udziec lub ligawa, ale można także wykorzystać udziec lub szynkę.

Jeśli zaś macie ochotę na trochę eksperymentów w kuchni to polecam wypróbować także przepis na tatar ze śledzia. U nas obowiązkowo pojawia się on na Święta Bożego Narodzenia oraz na Sylwestra.

Tatar wołowy – Składniki:

(na 2 porcje)

  • 200 g surowej wołowiny (np. polędwicy wołowej lub ligawy)
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 3 surowe żółtka jajek (1 do dodania do masy mięsnej, a 2 do wyłożenia na wierzchu każdej porcji tatara)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Składniki dodatkowe jakie można użyć do wyłożenia obok mięsnych porcji tatara: cebula biała lub czerwona, ogórki kiszone lub konserwowe; marynowane grzybki (np. kurki, pieczarki lub inne ulubione), kapary, oliwki.

U mnie dodatkowe składniki to:

  • 2 średnie ogórki konserwowe (ok. 80g)
  • 1 średnia cebula – ok. 70 g
  • 5 sztuk marynowanych pieczarek (ok. 70 g)

PS. Zamiast soli i wody można do tatara dodać Maggi, sos sojowy lub sos Worcestershire.

tatar wołowy

Jak zrobić tatar?

  1. Wołowinę posiekać drobno za pomocą ostrego noża lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
  2. Do tak przygotowanej wołowiny dodać łyżkę zimnej wody (dzięki niej mięso zachowa intensywny kolor na dłużej), jedno surowe żółtko, jedną łyżeczkę oliwy (lub ewentualnie oleju rzepakowego) oraz łyżeczkę musztardy sarepskiej. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mięso wołowe wraz z przyprawami zagnieść ręcznie na jednolitą masę. Posmakować i ewentualnie dodać więcej soli, pieprzu lub musztardy do smaku. Należy mieć na uwadze, że smak tatara będzie jeszcze wzbogacony o dodatki takie jak np. cebulka, ogórki i grzybki marynowane.
  3. Cebulę obrać, a następnie posiekać w drobną kosteczkę.
  4. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Z gotowej masy mięsnej pod tatara uformować dwie porcje i ułożyć na talerzu. Ja używam w tym celu okrągłego, metalowego pierścienia – takiego jak do wykrawania pączków, dzięki czemu każdy tatar wołowy wychodzi ładnie równy. Dookoła każdej porcji tatara wyłożyć posiekane dodatki. Na środku każdej masy mięsnej zrobić wgłębienie i do każdego wgłębienia włożyć po jednym żółtku.
  6. Tatara powinno podawać się schłodzonego, więc tuż przed podaniem można go przez kilka minut schłodzić w lodówce lub przed przygotowaniem schłodzić mocno talerzyk, na którym tatar będzie serwowany. Tatar wołowy można podawać z pieczywem. Tuż przed podaniem można jeszcze oprószyć danie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
tatar przepis
5 / 5 ( 4 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.