tiramisu truskawkowe

Tiramisu truskawkowe


Tiramisu truskawkowe to pyszna owocowa wariacja, bazująca na tradycyjnym włoskim deserze. Pysznie smakuje, jest bez pieczenia, więc polecam je zrobić latem, gdy upały doskwierają i nie mamy ochoty włączać piekarnika. Tiramisu z truskawkami to strzał w dziesiątkę! Smakuje każdemu!

Tiramisu z truskawkami

Przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia podpatrzyłam na blogu Danka pichci. Trochę zmieniłam proporcje, a sam deser wykonałam w większym naczyniu i to była dobra decyzja, bo tiramisu z truskawkami znika z talerzy w mgnieniu oka. Tak więc jeśli szukacie przepisu na coś słodkiego z truskawkami w roli głównej, to gorąco polecam ten deser. Jego wykonanie zajmuje mniej niż 30 minut, więc tym bardziej warto go przetestować.

Jeśli zaś macie ochotę na ciasto, to obowiązkowo musicie wypróbować ten przepis: ciasto z truskawkami na jogurcie.

tiramisu truskawkowe przepis

Tiramisu truskawkowe – Składniki:

Składniki na mus do nasączenia biszkoptów:

  • ok. 200 g truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Pozostałe składniki na truskawkowe tiramisu:

  • ok. 200 g truskawek
  • ok. 400 g biszkoptów podłużnych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 3 opakowanie serka mascarpone (razem 750 g)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 lekko czubate łyżki wiórków kokosowych

przepis na truskawkowe tiramisu

tiramisu z truskawkami

Przepis na tiramisu truskawkowe:

  1. Przygotować naczynie żaroodporne (lub blaszkę) o wymiarach około 21 cm x 29 cm.
  2. Następnie przygotować mus do nasączenia biszkoptów. W tym celu należy truskawki umyć, osuszyć, a następnie obrać z szypułek (koniecznie w tej kolejności, by truskawki nie nasiąknęły wodą podczas mycia). Wrzucić je do blendera, dodać łyżkę cukru pudru i zmiksować całość na głaski mus.
  3. W tak przygotowanym musie truskawkowym maczać połowę biszkoptów i układać je na dnie naczynia lub blaszki, tworząc jedną warstwę.
  4. Wszystkie serki mascarpone wrzucić do jednej miski. Dodać 6 łyżek cukru pudru i wymieszać całość na jednolitą masę.
  5. W osobnej misce ubić na sztywno schłodzoną śmietankę kremówkę. Gdy śmietanka będzie już dość sztywna, to rozpocząć stopniowe dodawanie, łyżka po łyżce serka mascarpone. Miksować na niskich obrotach tylko do czasu połączenia się składników w jednolity krem.
  6. Krem podzielić na 2 równe części. Jedną częścią posmarować ułożone już wcześniej na dnie naczynia biszkopty (te, które już wcześniej były nasączane). Kolejno nasączyć drugą połowę biszkoptów i poukładać je na kremie. Przykryć drugą połową kremu. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Pozostałe truskawki (200 gramów) również umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić na plasterki (ja każdą truskawkę pokroiłam na 3 plasterki). Plasterki truskawek poukładać na samym wierzchu ciasta.
  7. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, by krem dokładnie stężał. Smacznego!

UWAGI

  1. Przechowywać ciasto pod przykryciem, by krem nie przeszedł zapachami z lodówki.
  2. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy biszkopty nieco nasiąkną kremem i zmiękną.


tiramisu z truskawkami przepis
ciasto bez pieczenia z truskawkami przepis

ciasto bez pieczenia z truskawkami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.