tort bezowy raffaello

Tort bezowy Raffaello


Tort bezowy Raffaello – to pyszna beza z dodatkiem kremu z białej czekolady, płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi. Cała moja rodzina uwielbia ten tort bezowy, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.

Tort bezowy Raffaello

Sukcesem do zrobienia idealnego tortu bezowego są odpowiednio przygotowane blaty bezowe. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie sprawdzony przepis, który udaje się każdemu, dzięki wskazówkom krok po kroku.

Jednym z naszych ulubionych tortów jest właśnie tort bezowy Raffaello. Jeśli lubicie kokosowe smaki, to gorąco zachęcam do testowania poniższego przepisu!

Z takich cennych wskazówek, to należy przede wszystkim pamiętać, by cukier do białek dodawać stopniowo. Jeśli da się go od razu cały, to niestety białka opadną. Jeśli zaś będziecie dodawać białka stopniowo łyżka po łyżce, to piana z białek będzie stopniowo się zagęszczać i nie straci na swojej objętości. Koniecznie należy dodać również sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Służą one ustabilizowaniu bezy. Po upieczeniu powinna ona być chrupiąca z zewnątrz i piankowa w środku.

Spody bezowe na tort robię z reguły dzień wcześniej wieczorem i zostawiam je w piekarniku do wysuszenia na całą noc. Następnego dnia zaś przygotowuję krem i wykańczam tort.

tort bezowy z kremem mascarpone

Tort bezowy Raffaello – Składniki:

Blaty bezowe do tortu – Składniki:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 lekko czubata łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej

Składniki na krem:

  • 70 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 5 kuleczek Raffaello

Składniki do dekoracji:

  • kilka kuleczek Raffaello do dekoracji
  • 1 mała garść migdałów uprażonych na suchej patelni
  • opcjonalnie owoce do dekoracji (u mnie truskawki)

Przepis na tort bezowy Raffaello:

Przepis na blaty bezowe:

  1. Jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej.
  2. Na dużej blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na nim odrysować talerzyk o średnicy ok. 20 cm i odrysować od niego 2 okręgi.
  3. Białka jajek oddzielić od żółtek. Do miski wrzucić same białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić całość na sztywno. Kolejno łyżka po łyżce dodawać cukier, stopniowo, by dokładnie rozpuścił się w masie – powinna ona wyjść gęsta i błyszcząca. Pod koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Na sam koniec zaś przesiać skrobię ziemniaczaną i wymieszać ją dokładnie w masie z białek.
  4. Masę bezową podzielić na 2 równe porcje i rozprowadzić na wcześniej narysowanych na papierze do pieczenia okręgach (np. za pomocą łyżki lub wyciskając masę z rękawa cukierniczego)
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 120 st. C (z termoobiegiem). Wstawić blaszkę ze spodami bezowymi i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 100 st. C (z termoobiegiem). Piec blaty przez około 120 minut. W tym czasie beza powinna stać się chrupiąca i wypieczona z wierzchu. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić blaty bezowe do wysuszenia na kilka godzin.

Przepis na krem:

  1. Białą czekoladę połamać na mniejsze kosteczki, włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki śmietanki kremówki i delikatnie podgrzać, cały czas mieszając, do czasu aż czekolada dokładnie się rozpuści. Zdjąć garnuszek z palnika i pozostawić do ostudzenia.
  2. Do misy miksera włożyć mascarpone oraz masę czekoladową. Ubijać razem przez ok. 1 – 2 minuty, aż krem będzie puszysty.
  3. Kolejno ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Gdy śmietanka będzie już dość gęsta (ale nie mocno sztywna) zacząć dodawać masę z mascarpone, łyżka po łyżce, miksując tylko do połączenia się składników! Nie dłużej!
  4. Kuleczki Raffaello pokruszyć na mniejsze kawałki.
  5. Wiórki kokosowe delikatnie podprażyć na suchej patelni. Odstawić do ostudzenia.
  6. Do kremu dodać pokruszone Raffaello oraz wiórki kokosowe, wymieszać.
  7. Wstawić krem do lodówki na około godzinę.

Składanie tortu bezowego w całość:

  1. Na suchej patelni delikatnie zarumienić migdały w płatkach. Ostudzić.
  2. Jeden blat bezowy posmarować wyżej przygotowanym kremem z mascarpone (zostawić kilka łyżek kremu na wierzchu tortu). Nałożyć drugi blat, który posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu tortu bezowego poukładać kilka pralinek Raffaello oraz oprószyć całość podprażonymi migdałami w płatkach. Dodatkowo można ozdobić tort bezowy owocami (w moim przypadku były to truskawki). Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia kremu. Smacznego!


tort bezowy raffaello przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.