Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym

Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym

Tort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-)

Inspiracja: Moje Wypieki

Składniki

  • Biszkopt
  • Jajko 5 jajek
  • Cukier 200g
  • Mąka tortowa 200g
  • Krem z białej czekolady i cappuccino
  • Śmietana kremówka 500ml
  • Biała czekolada 200g
  • Cappuccino w proszku 50g
  • Poncz
  • Likier kawowy 0,5 szklanki
  • Woda 2 łyżki
  • Dodatkowo do dekoracji (opcjonalnie)
  • Płatki migdałów podpieczone
  • Biała czekolada potarta, do posypki
  • Schoko-Malzkugeln do kupienia w Lidlu
Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym

Wykonanie:

  1. Biszkopt: Mąkę przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier oraz pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Do powstałej masy jajecznej wsypać mąkę. Delikatnie wmieszać szpatułką suche składniki. Dno tortownicy o średnicy 20 – 22 cm wyłożyć papierem, a następnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez ok. 40 minut (aż po nakłuciu biszkoptu będzie suchy patyczek). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 0,5m upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia, a potem przekroić wzdłuż na 3 blaty.
  2. Krem: Czekoladę połamać na kawałki. Kremówkę przelać do garnka, dodać czekoladę, cappuccino, postawić na palnik i podgrzewać, aż czekolada i kawa się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Zdjąć z palnika, ostudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Przed samym wykonaniem tortu wyjąć masę z lodówki i ubić do momentu powstania gęstego kremu (uważać z prędkością obrotów miksera, by śmietana się nie popsuła!) Gotowy krem przechowywać cały czas w lodówce.
  3. Poncz do biszkoptu: Wszystkie składniki do ponczu (podane wyżej) wymieszać.
  4. Tort: Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nawilżyć go 1/3 przygotowanego wcześniej ponczu, posmarować częścią kremu cappuccino. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, nawilżyć połową pozostałego ponczu, posmarować kolejną porcją kremu cappuccino. Przykryć ostatnim blatem ciasta, który nawilżyć resztą ponczu. Wierzch i boku również ozdobić kremem. Schłodzić. Na boki posypać migdały w płatkach (wcześniej polecam sprażyć je nieco na patelni). Wierzch oprószyć białą czekoladą. Z pozostałego kremu zrobić naokoło zrobić kleksy, a na ich wierzchu ułożyć czekoladowy chrupek (Schoko-Malzkugeln). Smacznego! ;-)

Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym

  1. Anonymous :

    Witam :)
    Mam pytanie odnośnie “uważać z prędkością obrotów miksera, by śmietana się nie popsuła!”, czyli nie za szybko? Nie chciałabym czegoś spaprać :)

    • Słodka Babeczka :

      Tak, wolno i nie za długo ;) bo śmietana może się rozwarstwić ;) lepiej też ubijać w chłodniejszym pomieszczeniu, bo wysoka temp. też nie działa korzystnie na śmietanę ;) a przed samym ubijaniem najlepiej ją schłodzić ;)
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.