Śmietankowy, pyszny tort malinowa rozkosz

Tort Malinowa Rozkosz


Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz  – ciasto bez pieczenia. Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki malinowy tort zrobić na bloga :)

Polecam również przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą: Malinowa chmurka – przepis

Tort Malinowa Rozkosz – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100g
  • 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki) – ok. 45g
  • szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Składniki na frużelinę malinową:

  • 800g mrożonych malin
  • 100ml syropu malinowego
  • 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka)

Składniki na krem:

  • 1000ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 opak. cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:

  • garść płatków migdałów
  • świeże maliny do ozdoby

*szklanka = 250ml

Tort Malinowa Rozkosz

Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt wg tego przepisu: Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 2 lub 3 płaty wedle uznania (ja dzieliłam na 3 płaty, bo wolę jak część biszkoptowa w torcie nie jest zbyt gruba).
  2. Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
  3. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu.
  4. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu, nie dłużej, bo jest ryzyko przebicia śmietanki). Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu.
  1. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć część kremu, następnie połowę frużeliny. Nałożyć środkowy blat biszkoptu, część kremu i resztę frużeliny. Nałożyć ostatni blat biszkoptowy, posmarować kremem górę tortu i obwód dookoła. Na wierzchu zrobić za pomocą rękawa cukierniczego i tyle ozdobne chmurki.
  2. Płatki migdałów podsmażyć (podprażyć) krótko na suchej patelni. Ostudzić.
  3. Wierzch tortu posypać migdałami, ozdobić świeżymi malinami.
  4. Schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Bardzo śmietankowy tort malinowa rozkosz
Tort Malinowa Rozkosz

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

53 odpowiedzi na “Tort Malinowa Rozkosz

  1. Monia :

    Gdy będę chciała ozdobić kremem boki w formie różyczek to istnieje ryzyko ze krem opadnie? Czy po dodaniu żelatyny do kremu powinno być ok ?

  2. Monika :

    gdybym chciała ozdobić kremem boki tortu w formie różyczek , to istnieje ryzyko ze sue nie utrzymaja ? Czy po dodaniu zelatyny do kremu powinno byc ok ?

  3. Patti :

    Witam,
    Czy można tort zamiast jak u Pani w przepisie dekorować masa z bitej śmietany przykryć masa cukrowa?? Robię torta na córeczki urodziny i chciałam jej zrobić z bohaterami z bajki;)
    Jeśli tak to dawac pod spod masy cukrowej cienka warstwę z kremu czy już lepiej nie eby nie zjechalo?

  4. Patti :

    Witam,
    Czy zaniest dekoracji z kremu mogę zastąpić masa cukrowa?? Na urodziny córki chciałam jej zrobić tort. Postaciami z bajki ;)
    Jeśli tak to przed przykryciem masa cukrowa smarować lekko kremem czy już nie żeby. Je spłynęło?? Pozdraiwam

  5. Ania :

    Tort jest na piatek czy moge zrobic krem i fruzeline i przelozyc tprt juz w srode czyli dzisiaj ? Jutro chcialabym zrobic dekoracje bo tort bedzie odebrany w piatek rano.

    • SłodkaBabeczka :

      Tort u nas zniknął w ciągu 1 dnia, więc ciężko mi stwierdzić, ale krem jest bez masła, więc myślę, ze bezpieczniej będzie dziś upiec biszkopt, zrobić frużelinę oraz krem, a jutro przełożyć biszkopt kremem i wykonać dekorację ;)

  6. Karolina :

    Krem moj jest plynny. Pewnie dlatego ze sa teraz upaly. Wstawilam do lodowki. Jak zmoeszac z tym zelatyne. Ile jej zrobic i jak?

    • SłodkaBabeczka :

      Pewnie śmietana za słabo schłodzona albo rzeczywiście ma Pani bardzo gorąco w kuchni ;)
      4 łyżeczki żelatyny powinny pomóc :) Wystarczy te 4 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 20g) + rozpuścić w 160ml gorącej wody i ostudzić (żelatyna ma być całkowicie ostudzona, ale wciąż płynna). Śmietanę postarać się ponownie nieco ubić (nie musi być mega sztywna), a następnie z 3-4 łyżki takiej nieco ubitej śmietany dodać do żelatyny, wymieszać na jednolitą masę, a kolejno taką masę wmieszać w pozostałą śmietanę.
      Nie wiem, czy dość jasno napisałam?

  7. Monia L. :

    Cześć mam pytanie czy robią wam się grudki przy fruzellinie bo podalam mąkę ziemniaczaną i zrobiły mi się co mam zrobić żeby następnym razem nie bylo.dziękuję

    • SłodkaBabeczka :

      Kwestią jest porządne ubicie śmietany dobrej jakości :) i serek mascarpone też jest elementem, który krem nieco usztywnia :) Jeśli Pani się obawia,że krem nie da rady, bo śmietany bywają różne, to można dać żelatynę dla wzmocnienia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.