Śmietankowy, pyszny tort malinowa rozkosz

Tort Malinowa Rozkosz


Tort Malinowa Rozkosz – to tort wzorowany na moim pomyśle na ciasto na herbatnikach, na które przepis znajdziecie tutaj: Malinowa rozkosz  – ciasto bez pieczenia. Pewnie ten tort by nie powstał, gdyby nie pytanie jednej z moich czytelniczek, Aleksandry :) Ola właśnie zapytała o wykorzystanie kremu do stworzenia tortu, więc stwierdziłam, że to może być super pomysł i warto taki malinowy tort zrobić na bloga :)

Polecam również przepis na pyszne ciasto z malinami i bezą: Malinowa chmurka – przepis

Tort Malinowa Rozkosz – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru – ok. 150g
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 – ok. 100g
  • 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej (2 średnioczubate łyżki) – ok. 45g
  • szczypta soli

Składniki na poncz do nasączenia:

  • 80ml przegotowanej wody
  • 40 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Składniki na frużelinę malinową:

  • 800g mrożonych malin
  • 100ml syropu malinowego
  • 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej jeśli masa jest zbyt rzadka)

Składniki na krem:

  • 1000ml śmietanki kremówki 36%
  • 500g serka mascarpone
  • 6-7 łyżek cukru pudru
  • 2 opak. cukru wanilinowego

Dodatkowe składniki:

  • garść płatków migdałów
  • świeże maliny do ozdoby

*szklanka = 250ml

Tort Malinowa Rozkosz

Tort Malinowa Rozkosz – Wykonanie:

  1. Upiec biszkopt wg tego przepisu: Biszkopt idealny – najlepszy przepis. Po ostudzeniu podzielić biszkopt na 2 lub 3 płaty wedle uznania (ja dzieliłam na 3 płaty, bo wolę jak część biszkoptowa w torcie nie jest zbyt gruba).
  2. Przygotować frużelinę malinową: Maliny wrzucić do garnuszka, rozmrozić, następnie dodać 100ml syropu malinowego i podgrzać, doprowadzając do wrzenia. Dodać 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub nieco więcej – tak by uzyskać gęstą frużelinę malinową). Gotować przez kilka sekund (do czasu aż frużelina zacznie wrzeć – bąbelkować). Ostudzić.
  3. Przygotować poncz: wodę, sok z cytryny i cukier wymieszać ze sobą. Za pomocą pędzelka nasączyć każdy blat biszkoptu.
  4. Przygotować krem (składniki na krem typu śmietana i mascarpone powinny być porządnie schłodzone): Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier wanilinowy i cukier puder, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mascarpone dalej miksując (tylko do czasu uzyskania jednolitego kremu, nie dłużej, bo jest ryzyko przebicia śmietanki). Krem podzielić na 5 części – trzy część posłużą do smarowania blatów biszkoptu na ich górnej powierzchni; a dwie części posłużą do posmarowania brzegów tortu na obwodzie i zrobienia ozdób ze śmietany na wierzchu tortu.
  1. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć część kremu, następnie połowę frużeliny. Nałożyć środkowy blat biszkoptu, część kremu i resztę frużeliny. Nałożyć ostatni blat biszkoptowy, posmarować kremem górę tortu i obwód dookoła. Na wierzchu zrobić za pomocą rękawa cukierniczego i tyle ozdobne chmurki.
  2. Płatki migdałów podsmażyć (podprażyć) krótko na suchej patelni. Ostudzić.
  3. Wierzch tortu posypać migdałami, ozdobić świeżymi malinami.
  4. Schłodzić tort w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Bardzo śmietankowy tort malinowa rozkosz
Tort Malinowa Rozkosz

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

88 odpowiedzi na “Tort Malinowa Rozkosz

    • Anka :

      Właśnie skończyłam przygotowywać tort i chciałam napisać dokładnie ten sam komentarz. Teraz żałuję, że nie przejrzałam komentarzy drugi raz wczoraj albo dzisiaj, natrafiłabym na Twój. Frużelinę rozłożyłam całą na torcie (zrobiłam troszkę gęstszą) za to została mi ponad połowa masy i pewnie przy tym upale trzeba będzie ją w końcu wyrzucić. Zrobiłam już z niej desery z owocami dla domowników ale nadal mam pełną michę. Nie cierpię marnować jedzenia :( Co do tortu, chłodzi się, próbować będę jutro ale biszkopt wyszedł super, masa i frużelina są pyszne, więc i cały tort na pewno pyszny, nie ma innej opcji :)

      • Paulina Jarosz :

        Frużeliny wydaje mi się akurat :) Tak jak na zdjęciu – nie ma jej sporo, bo część soków odparuje.
        Co do kremu, to część właśnie wykorzystałam na ozdoby na górze tortu – z 500 ml śmietanki to by mi na ozdoby już nie wystarczyło kremu :)
        Pozdrawiam i cieszę się, że smakowo odpowiada :)

  1. Marlena :

    Jakie proporcje składników powinnam dać, jeśli chcę zrobić tort ze świeżych truskawek? Co użyć do frużeliny zamiast syropu?

  2. Marlena :

    Jakie proporcje składników powinnam dać, jeśli chcę zrobić tort ze świeżych truskawek? Co użyć do frużeliny zamiast syropu?

  3. Natalia :

    Chciałabym zastąpić maliny – truskawkami mrożonymi, czy zamiast soku malinowego dodać sok truskawkowy czy po prostu wodę czy jakiś inny zamiennik? Swoją drogą z malinami jest PRZEpyszny

  4. Hubert :

    Kwestią jest porządne ubicie śmietany dobrej jakości :) i serek mascarpone też jest elementem, który krem nieco usztywnia :) Jeśli Pani się obawia,że krem nie da rady, bo śmietany bywają różne, to można dać żelatynę dla wzmocnienia ;)

  5. Malwa :

    Witam przymierzam się do zrobienia tego pięknego tortu mam pytanie
    Ile dać zelatyny na tą ilość śmietany?

    • Hubert :

      Kwestią jest porządne ubicie śmietany dobrej jakości :) i serek mascarpone też jest elementem, który krem nieco usztywnia :) Jeśli Pani się obawia,że krem nie da rady, bo śmietany bywają różne, to można dać żelatynę dla wzmocnienia ;)

  6. Paulina :

    Bardzo lubię malinową chmurkę…. gdybym w tym torcie zamiast tej frużeliny zrobiła jak w chmurce całe maliny i galaretka reszta bez zmian i na górze zamiast kwiatków ze śmietany zrobiłabym bezowe czy byłby to dobry pomysł na tort czy raczej nie kombinować???

  7. Klaudia :

    Tort REWELACJA! Polecam każdemu kto się jeszcze zastanawia, najlepszy tort jaki jadłam -serio . Najlepiej rozłożyć sobie pracę “na raty” przyjemnie się go robiło, a jeszcze przyjemniej smakowało! Będę robić drugi raz tym razem na urodziny męża :)

  8. Monia :

    Gdy będę chciała ozdobić kremem boki w formie różyczek to istnieje ryzyko ze krem opadnie? Czy po dodaniu żelatyny do kremu powinno być ok ?

  9. Monika :

    gdybym chciała ozdobić kremem boki tortu w formie różyczek , to istnieje ryzyko ze sue nie utrzymaja ? Czy po dodaniu zelatyny do kremu powinno byc ok ?

  10. Patti :

    Witam,
    Czy można tort zamiast jak u Pani w przepisie dekorować masa z bitej śmietany przykryć masa cukrowa?? Robię torta na córeczki urodziny i chciałam jej zrobić z bohaterami z bajki;)
    Jeśli tak to dawac pod spod masy cukrowej cienka warstwę z kremu czy już lepiej nie eby nie zjechalo?

  11. Patti :

    Witam,
    Czy zaniest dekoracji z kremu mogę zastąpić masa cukrowa?? Na urodziny córki chciałam jej zrobić tort. Postaciami z bajki ;)
    Jeśli tak to przed przykryciem masa cukrowa smarować lekko kremem czy już nie żeby. Je spłynęło?? Pozdraiwam

  12. Ania :

    Tort jest na piatek czy moge zrobic krem i fruzeline i przelozyc tprt juz w srode czyli dzisiaj ? Jutro chcialabym zrobic dekoracje bo tort bedzie odebrany w piatek rano.

    • SłodkaBabeczka :

      Tort u nas zniknął w ciągu 1 dnia, więc ciężko mi stwierdzić, ale krem jest bez masła, więc myślę, ze bezpieczniej będzie dziś upiec biszkopt, zrobić frużelinę oraz krem, a jutro przełożyć biszkopt kremem i wykonać dekorację ;)

  13. Karolina :

    Krem moj jest plynny. Pewnie dlatego ze sa teraz upaly. Wstawilam do lodowki. Jak zmoeszac z tym zelatyne. Ile jej zrobic i jak?

    • SłodkaBabeczka :

      Pewnie śmietana za słabo schłodzona albo rzeczywiście ma Pani bardzo gorąco w kuchni ;)
      4 łyżeczki żelatyny powinny pomóc :) Wystarczy te 4 czubate łyżeczki żelatyny (ok. 20g) + rozpuścić w 160ml gorącej wody i ostudzić (żelatyna ma być całkowicie ostudzona, ale wciąż płynna). Śmietanę postarać się ponownie nieco ubić (nie musi być mega sztywna), a następnie z 3-4 łyżki takiej nieco ubitej śmietany dodać do żelatyny, wymieszać na jednolitą masę, a kolejno taką masę wmieszać w pozostałą śmietanę.
      Nie wiem, czy dość jasno napisałam?

  14. Monia L. :

    Cześć mam pytanie czy robią wam się grudki przy fruzellinie bo podalam mąkę ziemniaczaną i zrobiły mi się co mam zrobić żeby następnym razem nie bylo.dziękuję

    • SłodkaBabeczka :

      Kwestią jest porządne ubicie śmietany dobrej jakości :) i serek mascarpone też jest elementem, który krem nieco usztywnia :) Jeśli Pani się obawia,że krem nie da rady, bo śmietany bywają różne, to można dać żelatynę dla wzmocnienia ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.