tortilla z kurczakiemtortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem


Tortilla z kurczakiem to jedno z naszych ulubionych dań jeśli chodzi o domowe fast foody. Taka tortilla z kurczakiem i warzywami to super pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Stanowi też świetną alternatywę dla kanapek do szkoły lub pracy. Gorąco polecam mój sprawdzony przepis na tortillę z kurczakiem, zwłaszcza z dodatkiem sosu czosnkowego.

Tortilla z kurczakiem przepis

Dlaczego tak uwielbiamy tortillę z kurczakiem? Bo jest pyszna i kolorowa, a że je się oczami, to już na sam widok nikt nie może się jej oprzeć. To super pomysł na przemycenie dzieciaczkom sporej porcji warzyw, zwłaszcza wtedy, gdy tradycyjne kanapki już dawno się znudziły. Tortilla z kurczakiem jest tak prosta w wykonaniu, że każdy sobie poradzi z tym przepisem. Oczywiście można pójść nieco na skróty i użyć sklepowej tortilli, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by takową zrobić samemu w domu.

Dlaczego jeszcze domowa tortilla z kurczakiem jest taka fajna? Bo można ją uzupełniać o swoje ulubione dodatki. Nasza ulubiona wersja to oczywiście ta poniżej, ale jeśli tylko chcecie możecie tam dorzucić, np. białą cebulę, ser feta, ser żółty lub jeszcze inne ulubione warzywa – poza tymi, które wymieniłam przy składnikach poniżej. Warto bawić się smakami i stworzyć swoją kompozycję smakową. Zapraszam!

tortilla z kurczakiem przepis

Tortilla z kurczakiem – Składniki:

Składniki na filety kurczaka w marynacie:

  • 2 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka – ok. 500 g
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki czosnku suszonego
  • szczypta chilli
  • pieprzu do smaku

Składniki na sos czosnkowy do tortilli z kurczakiem*:

  • 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
  • szczypta soli i pieprzu

Pozostałe składniki:

  • 6 placków tortilli pszennej o średnicy 25 cm
  • kilka listków sałaty lodowej – ok. 150 g
  • 1 mała żółta papryka – ok. 150 g
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 200 g
  • 3 pomidory śliwkowe – ok. 225 g
  • 1 średni ogórek szklarniowy – ok. 180 g
  • pół czerwonej cebuli – ok. 65 g

*Wedle uznania sos czosnkowy można zamienić na swój inny ulubiony sos, np. sos tysiąca wysp.

tortilla z kurczakiem na ciepłotortilla z kurczakiem i warzywami

Przepis na tortillę z kurczakiem:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Odkroić polędwiczki, a resztę filetów pokroić na paski o szerokości ok. 1-1,5 cm. Najlepiej żeby każdy mięsny paseczek był tej samej grubości, dzięki czemu kurczak będzie smażyć się równomiernie. Pokrojone mięso wrzucić do pojemnika. Dodać sos sojowy, oliwę (lub olej), czosnek, słodką paprykę, suszony czosnek, szczyptę chilli oraz świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Schować pojemnik do lodówki na minimum 30 minut (można na dłużej), by mięso się zamarynowało.
  2. Kolejno przygotować sos czosnkowy. W tym celu przygotować miseczkę. Wrzucić do niej 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 3 czubate łyżki majonezu, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku (lub przeciśnięte przez praskę), 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę ziół do sałatek (lub ziół prowansalskich) oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i schować do lodówki, by sos się nieco ‘przegryzł’.
  3. Na 20-30 minut przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki, by nabrało temperatury pokojowe. Dużą patelnię rozgrzać porządnie (bez dodatku tłuszczu), a następnie poukładać na niej kawałki kurczaka i smażyć przez kilka minut aż mięso przestanie być surowe w środku i zarumieni się z obu stron. Nie smażyć zbyt długo, mięso powinno zostać soczyste w środku. Kurczaka można także upiec w piekarniku lub ugrillować na grillu elektrycznym.
  1. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki do tortilli z kurczakiem, czyli warzywa.
  2. Sałatę lodową poszarpać na mniejsze kawałki. Można też użyć sałaty karbowanej.
  3. Obie papryki pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w słupki.
  4. Ogórka szklarniowego pozbawić obu końcówek, a następnie przekroić go wzdłuż na pół, a następnie na słupki o długości nie większej niż 5-6 cm. Nie polecam kroić warzyw w kostkę, gdyż jest większe ryzyko, że będą wypadać z tortilli. Paseczki pod tym względem są bardziej wygodne.
  5. Pomidory śliwkowe również przekroić na pół, a następnie na paseczki.
  6. Cebulę czerwoną obrać, a następnie pokroić w bardzo cienkie piórka.
  7. Każdy placek tortilli wedle uznania można podgrzać na grillu elektrycznym (ja tak robię) lub na patelni na odrobinie oleju przez kilka sekund (do czasu aż tortilla będzie miękka i łatwo się zwijała). Po podgrzaniu tortille trzeba dość szybko wypełnić farszem i zawinąć, bo gdy leżą nieużywane robią się szybko kruche i pękają. Nie należy również zbyt długo trzymać tortilli na patelni, gdyż zrobi się krucha.
  8. Kolejno rozłożyć tortille na talerzach, ułożyć na nich sałatę, pozostałe, pokrojone w słupki warzywa, cebulkę oraz usmażonego kurczaka. Wierzch polać sosem, a następnie zwinąć tortillę w rulon i spiąć wykałaczkami lub zawinąć w folię aluminiową z jednej strony (tak jak na załączonym poniżej zdjęciu). Smacznego!

UWAGA:
Dzięki dużej ilości warzyw można by rzec, że jest to lekka tortilla z warzywami. By to danie było jeszcze bardziej fit, to można sos czosnkowym (u mnie na bazie majonezu i śmietany) zrobić na bazie jogurtu naturalnego. Oczywiście smak dania nieco się zmieni, ale kalorii będzie znacznie mniej, a to często ważne dla osób będących na diecie.

przepis na tortille z kurczakiem
lekka tortilla z warzywami

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.