Toum, czyli przepis na libański sos czosnkowy. Podaje się go wraz z libańskim chlebem, hummusem, tabbouleh, czy shawarmą. Można go również serwować jako dip do różnych mięs i innych przekąsek. W zbliżającym się sezonie polecamy go jako dodatek do szparagów :) W lodówce można przechowywać go tygodniami!
Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko.
Toum – Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 60ml oliwy z oliwek (lub oleju roślinnego, np. rzepakowego)
- szczypta soli
- sok z połowy średniej cytryny
- białko jajka (tradycyjnie nie jest używane w oryginalnym przepisie, ale wiele osób je dodaje, by sos był bardziej kremowy i delikatny)
Toum – Wykonanie:
- Czosnek obrać z łupinek. Zmiażdżyć w moździerzu lub przecisnąć przez praskę. Dodać sól i białko jajka, ubić do czasu powstania śnieżnobiałej masy (lub zblendować blenderem).
- Następnie małymi porcjami dodawać po ściance oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Miksować na średnich obrotach uważając, by nie za szybko dodać oliwę, ponieważ może to spowodować zwarzenie się emulgującej masy. Po wlaniu porcji oliwy wlewać na zmianę trochę soku z cytryny, potem znowu oliwę itd. aż do wyczerpania składników. Smacznego!
Polecam również przepis na nasz polski sos czosnkowy, który idealnie pasuje do sałatek, pizzy oraz wielu innych przekąsek. Przepis na niego znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy do pizzy i nie tylko.

–