Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną

Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną


Został mi kawałeczek ciasta francuskiego, postanowiłam więc zrobić z niego coś na szybko do kawy ;-)

Składniki

  • Ciasto francuskie
  • Jajko żółtko
  • Borówki garść
  • Bita śmietana
  1. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić na kwadraty, złożyć na pół (aby powstał trójkącik), natrzeć rozmąconym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.
  2. Gotowe ciastka ostudzić, przeciąć (ale nie do końca) tak, aby powstały kieszonki w trójkątach.
  3. Wypełnić śmietaną (ja ze względu na oszczędność czasu użyłam śmietany w spray’u) i borówkami. Smacznego!

A Wy co lubicie podjadać do kawusi? ;-)

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną

  1. Anonymous :

    Poszłam do kuchni z zamiarem zrobienia takich jak Ty kieszonek z bitą śmietaną, ale pierwsze pod rękę nawinęły mi się powidła mojej Babci. Super fajna i szybka sprawa jak ma się ochotę na coś słodkiego :-)
    Ania

  2. Myszka :

    Mniam! Super i na 100 % pyszne. Ja do porannej kawki zawsze wcinam coś słodkiego mimo, że za słodyczy nie kocham. Chętnie bym takiego trójkącika jutro rano zjadła :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.