Słodkości

Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym.

Truskawkowa kostka, czyli trójkolorowe ciasto  z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016.


Truskawkowa kostka – Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • 3 czubate łyżki mąki
  • 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Składniki na piankę:

  • 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Składniki na mus truskawkowy:

  • 350g mrożonych truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

 

kostka truskawkowa

 

Truskawkowa kostka – Wykonanie:

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać cukier i miksować do połączenia składników.
  2. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
  3. Do ubitych białek dodawać stopniowo po 1 żółtku, dalej miksując na niskich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia składników.
  4. Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka).
  5. Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
  6. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć  do lodówki, by masa stężała.
  7. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Rate this post

7 thoughts on “Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym.”

  1. Super przepis, pyszności! Ja zapomniałam dodać cukier puder ale wyszło idealne w smaku. Oczywiście zgodne ze zdjęciem. Polecam.

    1. Przepis pasuje do zdjęcia ;) Poza tym, owszem dałam 1 łyżkę cukru pudru do musu z truskawek, bo ich odmiana nie należała do zbyt słodkich ;) więc nie widzę przeciwwskazań ;) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.