Truskawkowa kostka, czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016.
Truskawkowa kostka – Składniki:
Składniki na biszkopt:
- 3 czubate łyżki mąki
- 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na piankę:
- 300ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Składniki na mus truskawkowy:
- 350g mrożonych truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 czubata łyżka cukru pudru
Truskawkowa kostka – Wykonanie:
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie dodać cukier i miksować do połączenia składników.
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą.
- Do ubitych białek dodawać stopniowo po 1 żółtku, dalej miksując na niskich obrotach. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodawać stopniowo mąkę i miksować do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 22cm x 28cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec biszkopt przez ok. 10-12 minut w 200C (do tzw. suchego patyczka).
- Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała.
- Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego!
Czy mogą byc świeże truskawki?
tak
Czy muszą być mrożone truskawki? Mogę zamienić je na świeże?
Można użyć świeżych.
Super przepis, pyszności! Ja zapomniałam dodać cukier puder ale wyszło idealne w smaku. Oczywiście zgodne ze zdjęciem. Polecam.
Przepis nie pasuje do zdjęcia:0 cukier puder do galaretki?
Przepis pasuje do zdjęcia ;) Poza tym, owszem dałam 1 łyżkę cukru pudru do musu z truskawek, bo ich odmiana nie należała do zbyt słodkich ;) więc nie widzę przeciwwskazań ;) Pozdrawiam.