Truskawkowiec bez pieczenia – to pyszne ciasto na herbatnikach, składające się z 3 warstw, w tym dwóch na bazie truskawek. Gorąco je polecam ze świeżymi truskawkami w sezonie, chociaż i poza nim można je wykonać z truskawkami mrożonymi, które wcześniej należy rozmrozić i odsączyć na sitku. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23×23 cm.
Truskawkowiec bez pieczenia – Składniki:
Składniki na warstwę truskawkową:
- 400g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżki cukru
- 330 ml śmietanki 30%
Składniki na warstwę jogurtową:
- 1 jogurt typu greckiego – 400g
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 200 ml wrzątku
Składniki na warstwę galaretkową:
- 450g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 500ml gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo:
- ok. 230g herbatników Mini Betini (można użyć innych w ilości takiej, by utworzyć trzy warstwy)
UWAGA!
Wedle uznania można zrobić tylko 1 warstwę herbatników – tę na samym dole, a środkową i górną pominąć.
Truskawkowiec bez pieczenia – Wykonanie:
- WARSTWA TRUSKAWKOWA: Formę wyłożyć folia spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, zblendować na jednolity mus, a następnie doprowadzić go w garnuszku do wrzenia. Wyłączyć płomień, a następnie dodać 2 galaretki w proszku i wymieszać dokładnie. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej mus, wymieszać. Wstawić masę na kilka minut do lodówki aż delikatnie zacznie tężeć, a następnie przelać ją na dno blaszki wyłożone herbatnikami, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę ciasteczek. Wstawić ciasto do lodówki.
- WARSTWA JOGURTOWA: Jogurt powinien być w temperaturze pokojowej, by uniknąć ewentualnych grudek w masie. W 200 ml gorącej wody rozprowadzić galaretkę cytrynową, dodać 2 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną galaretkę wymieszać z jogurtem. Wyjąć ciasto z lodówki i lekko stężała masę przelać na warstwę herbatników, a na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z ciasteczek. Ponownie schować ciasto do lodówki.
- WARSTWA GALARETKOWA: Pozostałe 450g truskawek również oczyścić, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Gdy galaretki zaczną nieco tężeć, wyjąć ciasto z lodówki i rozsmarować na herbatnikach cienką warstwę galaretki, a do niej ‘poprzyklejać’ pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Następnie zalać wierzch pozostałą galaretką. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki, by wszystkie masy odpowiednio stężały. Smacznego!
Polecam również inne przepisy z truskawkami, które znajdziecie tutaj: TRUSKAWKI PRZEPISY

Czy można zrobić na biszkopach?
Czy można zamiast ciastek masy przełożyć upieczonym biszkoptem ?
Czy można zrobić na biszkoptach
tak
Robiłam wczoraj, przepis jest dość czasochłonny, ale efekt jest tego wart! Moja rodzina cały czas powtarza, że ciasto jest przepyszne!
Bardzo podoba mi się przepis
Ślinka cieknie na jego widok
Pychotka
Mam i ja
Idealnie słodko-orzeźwiający! Całe szczęście, że zrobiłam od razu półtorej porcji!:):):) Wyszła mi taka szklana forma od piekarnika o wymiarach 44×30 cm. Dooporowo i na sobotę i na niedzielę::)))
zrobiłam i wyszło pyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!dziękuję za wspaniały przepis
Cieszę się bardzo, że smakowało! :))