Delikatna babka z białek z makiem i kakao

Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji


Babka na białkach wg siostry Anastazji to coś dla tych, którzy szukają pomysłu na wykorzystanie białek jajek, a bezy już im się znudziły ;) Do upieczenia tej babki wykorzystałam prostokątną foremkę o wymiarach 23x12cm.


Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji – Składniki:

  • 7 białek (pozostałe 7 żółtek można wykorzystać do zrobienia domowego likieru jajecznego. Przepis tutaj: Domowy Advocat)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki + 1 łyżeczka
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku

*szklanka o pojemności 250ml

babka na białkach

Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji – Wykonanie:

  1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. 1,5 szklanki mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do białek, dokładnie wymieszać łyżką. Dodać wodę, wymieszać łyżką. Na sam koniec dodawać powoli olej i cały czas delikatnie mieszać do połączenia się mas.
  2. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 1 łyżeczkę mąki, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej kisiel truskawkowy, a do czwartej mak.
  3. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać delikatnie bułką tartą.
  4. Do blaszki najpierw wylać jasną warstwę ciasta, następnie ciasto z kisielem, kolejno warstwę z kakao, a na koniec z makiem.
  5. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 35-40 minut (to tzw. “suchego patyczka”).

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Tulipan – babka na białkach wg siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.