Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki:
- 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g boczku parzonego w plastrach
- 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
- 3 łyżki miodu
- 150ml śmietanki kremówki 30%
- pieprz i sól do smaku,
- papryka słodka czerwona w proszku (do oprószenia kurczaka)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
- natka pietruszki (4 gałązki do sosu + trochę do oprószenia dania)
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej + odrobina wody do rozrobienia
Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Wykonanie:
- Udka umyć, osuszyć. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, podsmażyć kurczaka z obu stron. Wyłożyć udka na talerz.
- Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
- Czosnek obrać, posiekać drobno.
- Natkę pietruszki również posiekać (4 posiekane gałązki wrzucić potem do sosu, a resztą natki oprószyć danie na sam koniec).
- Boczek parzony pokroić w kosteczkę.
- Musztardę, miód i śmietankę kremówkę wymieszać w jednej miseczce.
- Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię sos (musztardę, miód i śmietankę), wymieszać. Poukładać w sosie na patelni wcześniej podsmażonego kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki (4 gałązki), wymieszać i podusić całość przez ok. 3-4 minuty. Jeśli chcecie, by sos był bardziej gęsty, to należy dodać do niego 1 czubatą łyżeczkę mąki pszennej rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody – następnie wlać to do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Na koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego!
Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie

o. jak z boczkiem to i może moja druga połówka się skusi spróbować… bo tak to uważa, że kurczak to warzywo :D