Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem


Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – to propozycja na obiad dla tych, co kochają sos miodowo-musztardowy i mięso z kurczaka :) Specjalnie dla mojego Męża użyłam udek filetowanych, bo gdy tylko widzi jakieś kości, czy chrząstki, to zawsze kręci nosem ;) Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie


Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (ok. 500g) – u mnie filety udek z kurczaka (bez kości i bez skóry)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g boczku parzonego w plastrach
  • 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej
  • 3 łyżki miodu
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • pieprz i sól do smaku,
  • papryka słodka czerwona w proszku (do oprószenia kurczaka)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki (4 gałązki do sosu + trochę do oprószenia dania)
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej + odrobina wody do rozrobienia

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem – Wykonanie:

  1. Udka umyć, osuszyć. Doprawić z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, podsmażyć kurczaka z obu stron. Wyłożyć udka na talerz.
  3. Cebulę obrać, posiekać w kostkę.
  4. Czosnek obrać, posiekać drobno.
  5. Natkę pietruszki również posiekać (4 posiekane gałązki wrzucić potem do sosu, a resztą natki oprószyć danie na sam koniec).
  6. Boczek parzony pokroić w kosteczkę.
  7. Musztardę, miód i śmietankę kremówkę wymieszać w jednej miseczce.
  8. Na tej samej patelni, na której smażył się wcześniej kurczak, zeszklić cebulę. Następnie dorzucić boczek (niewielką część odłożyć do posypania dania na koniec), lekko podsmażyć. Dodać czosnek i smażyć jeszcze pół minuty. Kolejno wrzucić na patelnię sos (musztardę, miód i śmietankę), wymieszać. Poukładać w sosie na patelni wcześniej podsmażonego kurczaka, dodać posiekaną natkę pietruszki (4 gałązki), wymieszać i podusić całość przez ok. 3-4 minuty. Jeśli chcecie, by sos był bardziej gęsty, to należy dodać do niego 1 czubatą łyżeczkę mąki pszennej rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody – następnie wlać to do sosu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  9. Na koniec posypać wierzch dania resztą boczku i natki pietruszki. Podawać np. z ryżem lub kaszą. Smacznego!

Jeśli lubicie takie połączenia smaków, to może zaciekawią Was również te przepisy: Karkówka w marynacie miodowo-musztardowej oraz Filety z piersi kurczaka w musztardzie i miodzie


Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.